Menyer och anslutningar

För att skapa mig en uppfattning om Agon AG322QC4 ansluter jag den via Displayport till min primära stationära dator med ett Geforce GTX 980. Som brukligt väljer Windows att nöja sig med 60 Hz, så det första jag får göra är att gå in och ändra till 144 Hz.

Det tydligaste intrycket väl på plats framför skärmen är återigen att den är stor. Det känns också lite konstigt att den är välvd. I synnerhet känns det på något sätt fel att ha ögonen nära skärmens överkant, som jag annars är van vid. Gränssnittselement som brukar vara raka blir förstås böjda, en effekt som förstärks med flackare betraktningsvinkel.

ALNG1273.jpg

Menyn styrs helt och hållet med en enda spak placerad precis under Agon-logotypen. Ett tryck öppnar menyn, som sedan navigeras relativt intuitivt; dock har jag sett bättre lösningar. Här återfinns de vanliga inställningarna för ljusstyrka, kontrast, färgtemperatur med mera.

ALNG1298.jpg

AOC skickar även med en dosa med knappar som är tänkt att placeras på skrivbordet för enklare åtkomst till menyn och vissa snabbinställningar. Denna fungerar också att navigera menyn med, men jag föredrar spaken. Dessutom är fler prylar och kablar på skrivbordet verkligen inget jag längtar efter.

20181211_172828.jpg

Under Game Setting finns ett antal inställningar av varierande nytta. Game Mode erbjuder hela sex olika förinställda sätt att förstöra bilden på, varav tre går att konfigurera som ett slags profiler. Shadow Control och Game Color utökar dessa möjligheter ytterligare.

Game Setting må vara det bästa sedan skivat bröd enligt AOC, men jag väljer istället att försöka få till en så behaglig och korrekt bild som möjligt med mina begränsade kunskaper. Jag återkommer till detta på nästa sida.

Några av inställningarna går även att komma åt utan att öppna menyn. Genom att vicka på spaken åt något av de fyra hållen går det att ändra input-källa, aktivera det för gamingskärmar obligatoriska inbyggda hårkorset, ändra färg och intensitet på de lysande strimmorna samt växla mellan de olika lägena under Game Mode.

20181212_220051.jpg

Att kunna ändra input-källa snabbt är väldigt praktiskt, men hur de övriga tre kan vara viktigare än reglaget för ljusstyrka övergår mitt förstånd. Jag kan se värdet i att snabbt kunna växla mellan olika Game Mode-lägen och möjligen hårkorset, när det nu finns ett sådant, men LED-belysningen? Löjligt.

Det bör förvisso gå att modifiera ett eller flera av de tre anpassningsbara lägena för att uppnå effekten att kunna växla ljusstyrka snabbt och enkelt, men det tycker jag inte är en ursäkt. Att inte inkludera reglaget för ljusstyrka bland genvägarna är en obegriplig miss från AOC:s sida.

Anslutningar

Till min stora förtjusning går det utmärkt att driva skärmen i maximal upplösning och uppdateringsfrekvens även över HDMI. Detta gäller förvisso bara den ena av de två HDMI-anslutningarna. Den andra är begränsad till en pixelklocka om 300 MHz, vilket innebär 2560 × 1440 pixlar i 75 Hz, men det är nästan omöjligt att tänka sig en situation där det skulle vara ett problem. Jag noterar också att 1920 × 1080 pixlar i 120 Hz fungerar utmärkt även på den strypta anslutningen.

Anslutning

DP1

DP2

HDMI1

HDMI2

Pixelklocka

600 MHz

600 MHz

600 MHz

300 MHz

Uppdateringsfrekvens
(2560 × 1440)

144 Hz

144 Hz

144 Hz

75 Hz

Uppdateringsfrekvens
(1920 × 1080)

144 Hz

144 Hz

144 Hz

120 Hz

Freesync

Ja

Ja

Ja

Ja

Videosignalerna i tabellen är testade med full chroma subsampling (RGB 4:4:4) och 8 bitar per färgkanal. Angående 10 bitar vet jag inte hur jag ska tolka resultaten. Med HDR aktiverat och 144 Hz visar Windows "Bit depth: 10‑bit", men AMD:s kontrollpanel vill inte veta av något annat än 8 bitar per kanal. För att få den sistnämnda att stanna kvar på 10 bitar måste jag gå ner till 120 Hz.

En annan intressant observation är att AG322QC4, om den ansluts med HDMI, rapporterar stöd för 3840 × 2160 pixlar (4K UHD), som då dyker upp i listan över valbara upplösningar i Windows. Detta ser förstås fruktansvärt illa ut, men det kan faktiskt vara användbart för att bilda sig en uppfattning om hur 4K UHD fungerar på en 32-tumsskärm rent storleksmässigt, eller för att testa spelprestanda.

ALNG1293.jpg

Slutligen får jag en smula besviket konstatera att jag inte lyckas klura ut hur de analoga ljudanslutningarna på skärmen fungerar. Jag får inget ljud i mina hörlurar oavsett om jag ansluter en analog ljudkälla till den gröna ljudingången eller om jag skickar ljudet digitalt till skärmen.