Nätaggregat: Corsair CMPSU-650HX 650 W

Ett bra och tillräckligt kraftfullt nätaggregat är viktigt för ett datorsystem av god kaliber. Ett bra riktmärke är att välja ett nätaggregat som har testats av den oberoende organisationen 80 Plus där verkningsgrad och rippel kontrolleras i testmiljö. Givetvis är det även en god idé att se över vilka kablar som erbjuds och huruvida modellen faktiskt får plats i det tilltänkta chassit.

hx650_angled_1.jpg

Till årets sommardator faller valet på Corsair HX650 som har gott om kraft, marginal till uppgraderingar och inte minst modulära kablar för enklare kabeldragning. Modellen är certifierad med 80 Plus Bronze vilket innebär en verkningsgrad strax över 80 procent vid vanlig belastning. Vidare bjuds det på låg ljudnivå tack vare en tyst 120 mm-fläkt och erkänd god kvalitet.

Andreas kommenterar

Efter den senaste tidens tester har marknaden för nätaggregat städats upp en smula och de värsta nitlotterna har försvunnit från de flesta seriösa datorbutiker. Det finns dock en hel del att hålla reda på i valet och kvalet.

Först och främst är det ingen idé att köpa en monstermodell till ett alldagligt datorsystem, 500–750 W räcker långt och håller även för en eller flera uppgraderingar. En bra tumregel är dessutom att endast välja nätaggregat som är märkta med 80 Plus Bronze eller bättre.

Slutligen kan det vara värt att spendera någon hundralapp extra på en modell med modulära kablar för att undvika ett råttbo av oanvända sladdar inuti datorlådan. Passande alternativ till Corsair HX är NZXT Hale90 ( ) och valfria Seasonic. Modeller från FSP är populära budgetval.