SSD: Intel 320 Series 120 GB

Få uppgraderingar gör lika mycket för ny-dator-känslan som en SSD-enhet. Med minneskretsar istället för snurrande skivor försvinner det klassiska hårddisktugget, laddningstiderna minimeras och hela systemet känns snabbare i svängarna.

Det finns dock ett skäl till att SSD-enheterna ännu inte återfinns i var mans dator. De blixtsnabba lagringsenheterna kostar betydligt mer per gigabyte och rymmer inte tillnärmelsevis lika mycket data som vanliga hårddiskar, men det går ändå att få ut det bästa ur båda världar.

En vanlig konfiguration är att låta SSD-enheten ta hand om välanvända filer (operativsystem, program, spel etc.) och låta den mekaniska hårddisken sköta resten, det vill säga lagra filer där prestanda är av mindre vikt. På så vis går det att dra nytta av SSD-enhetens huvudnummer och fortfarande ha gott om lagringsutrymme i systemet.

intel_320.jpg

Till årets sommardator väljer vi Intels 320-serie ( ) tack vare hög pålitlighet och en tilltalande prislapp. Cirka 120 GB är ungefär vad som krävs för att rymma operativsystemet, en bra samling program och en handfull spel. Mindre än så kan dock kännas trångt i det långa loppet.

Det finns ytterligare en modell som är värd att nämnas. Crucial M4 128 GB ( ) delar många egenskaper med prestandaorienterade Intel 510 ( ) men kostar mindre. Crucials SSD-enheter finns dock för tillfället endast hos ett fåtal återförsäljare.

Emil kommenterar

Priset för SSD-enheter kryper sakta men säkert ned mot humana nivåer men det handlar fortfarande om saftiga summor. Det är därför viktigt att välja modell med omsorg och tänka på de verkliga behoven. Intel har de senaste åren arbetat upp ett gott rykte, även om prestandan inte alltid är i topp. Detta kompenseras av hög pålitlighet och pressade priser.

Det är dock värt att hålla ett extra öga på modeller baserade på Sandforce SF-2000, exempelvis OCZ Vertex 3 och Corsair Force 3. Dessa regerar just nu på prestandatronen men plågas samtidigt av en del kompatibilitetsproblem. Intel 320 är däremot ett beprövat kort.