Tillverkarna tar ofta tillvara på delvis defekta kretsar genom att inaktivera trasiga funktioner och skapa nedskalade modeller. Beroende på tillgång och efterfrågan kan dock även felfria exemplar användas till samma grafikkort, vilket betyder att det ibland finns en hel del dold och outnyttjad kapacitet.

I en tråd på forumet Overlock.net tillhandahålls nu verktyg för att låsa upp inaktiverade beräkningsenheter i AMD:s grafikkretsar Hawaii, Tonga och Fiji, det vill säga grafikkorten Radeon R9 290/390, 285/380 och Fury. På så vis kan det i vissa fall vara möjligt att förvandla en nedskalad modell till den fullskaliga versionen.

Händiga entusiaster av det mer äventyrliga slaget kan använda programmet Cuinfo för att undersöka om de inaktiverade beräkningsenheterna är tillgängliga. Därefter gäller det att avläsa grafikkortets firmware, skapa en upplåst version, be en stilla bön och slutligen skriva tillbaka ändringarna.

Metoden är i vanlig ordning inte riskfri. Det går inte att i förväg ta reda på om de inaktiverade beräkningsenheterna är felfria och fungerande, vilket i värsta fall kan resultera i ett oanvändbart grafikkort. Samtidigt upphör garantin och dessutom riskerar den förhöjda strömförbrukningen och värmeutvecklingen att förkorta grafikkortets livslängd.