SweClockers guide till bildskärmsköpet

Funderar du över att köpa bildskärm och känner dig vilse i djungeln? SweClockers guide är ett första steg för att förstå vilka vägar du kan gå för att finna skärmen som passar dig och dina behov.

Allroundskärmarna – 60 Hz

När spelen är av underordnad prioritet är den klassiska allroundskärmen ofta det bättre valet. Nöjer du dig med 60 Hz som högsta frekvens öppnar det för att prioritera för andra bild- och skärmegenskaper samtidigt som priserna kan hållas förhållandevis låga. Här kan du ta till vara på möjligheten att låta skärmen fylla många roller utan att du får sämre bild- och färgkvalitet på köpet.

dell_s2718d_produkt_ingang_1.jpg

Dell S2718D – IPS-teknik, 60 Hz, 2 560 × 1 440 pixlar och testad här

Här listar vi nästan uteslutande skärmar med 2 560 × 1 440 pixlar eftersom dessa produkter baseras på hyfsat ny teknik och överlag har en god bild- och färgkvalitet, och då särskilt skärmarna med IPS-teknik. Dessa är därför säkra köp på så sätt att det är sällsynt med riktigt dåliga produkter. Du vet i hög grad vad du får.

Guide till jobbskärmen

► Guiden till rätt skärm för jobb hemifrån är en förlängd version av det här avsnittet. Innehåller förklaringar varför IPS är den teknik som är det säkra valet för en allroundskärm och varför VA-paneler kanske kan vara problematiska.

Variationen gäller också sådant som latenstider, input lag, där det varierar kraftigt. Ingen tillverkare specificerar latenstider och det finns allroundskärmar som har latenstider långt över 25 ms.

Därmed inte sagt att detta är dåliga skärmar för spelande. Men det finns skärmar som är bättre prioriterade för spel ifall du har krav på de mer reaktionskrävande e-sporttitlarna. 60 Hz-skärmen kommer att vara slö och släpig i jämförelse, men den kan fortfarande duga för de stora äventyren och lite mer tillbakalutat spelande.

16:9: 2 560 × 1 440-allroundskärmar 60 Hz med IPS-teknik

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Här är de produkter som får ses som ett säkert köp när spelen inte hör till högsta prioritet. I den här kategorin hamnar också en hel del yrkesskärmar, vilka ofta avslöjar sig på det högre priset. Hög bildkvalitet har än så länge varit utmärkande för de skärmar vi träffat på.

16:9: 2 560 × 1 440-allroundskärmar med TN och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Paneler med TN och VA-teknik finns även i denna kategori. Där vet du mer sällan exakt vilken kvalitet du får utöver de väntade egenskaperna utifrån själva paneltekniken. Samtidigt är de ofta bättre än skärmarna i budgetklassen och med 1 920 × 1 080-paneler. Det kan också vara bra att fundera över om du inte vill spelskärm av bättre kvalitet i stället för en som endast når 60 Hz.

UW: 3 440 × 1 440 pixlar allround med IPS och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Här har vi breda skärmar med stor pixelmatris och 60 Hz-kapacitet. TN-paneler med denna pixelmatris har än så länge lyst med sin frånvaro.

16:10: 2 560 × 1 600 pixlar, äldre allround med IPS

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

En variant är skärmar med 16:10-formatet och 2 560 × 1 600 pixlar. Detta är 30-tumsskärmar och paneltypen var high-end i början på 10-talet. De finns fortfarande och de håller överlag en god kvalitetsnivå.

Varför inga 1 920 × 1 080-paneler i denna kategori?

1 920 × 1 080 pixlar, IPS och 60 Hz – är inte det allround också? Jo, det kan det vara. Då det är enorm variation mellan produkterna till de 300+ skärmar med 1 920 × 1 080/60 Hz och VA eller IPS-teknik, kan det också vara allt från likvärdigt till fantastiskt mycket sämre bildkvalitet.

Det är också svårt att veta svaret på detta innan du sett skärmen i fråga. Den kategori vi listar här med 2 560 × 1 440-paneler är därför säkrare som köp.

Skicka en rättelse
1

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

1

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

17

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

31

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

43

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

9

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

23

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

7

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

79

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

142

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

28

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer