Flödeshantering

Homey bygger på flödeshantering och när jag väl förstod begreppen "när -> och/eller -> då" insåg jag att det egentligen inte finns några begränsningar för hur avancerad automation det går att bygga i Homey. Att Athom har valt att ta med stöd för nästan alla moderna kommunikationsstandarder på konsumentmarknaden, har logik och tagg-funktionalitet samt även stöd för virtuella enheter, gör användningsområdena i princip oändliga.

Det jag vill nämna som är Homeys absoluta styrka är att du inte längre blir bunden till en specifik tillverkare och bildar således ett helt öppet ekosystem – i alla fall om en utvecklare byggt in stöd i Homey för enheten.

I första exemplet styr jag en IKEA och två Philips hue lampor, samt två fjärrströmbrytare av modell IKEA och Telldus, som pratar Zigbee och Z-wave protokoll med en fjärrkontroll från Nexa som pratar 433 Mhz teknik. Det här för att flödeshanteringen fungerar som så att du berättar vad som ska hända med en enhet, när du gör någonting med en annan. Du kan således bygga en grupp med enheter av olika fabrikat och slå på allihop från en knapptryckning på en fjärrkontroll, via Homeys app i telefonen, eller utefter en händelse i flödeshanteringen.

I andra exemplet styr jag med hjälp av logik och taggningar i ett flöde, för att kunna styra vad som ska hända under vilka förhållanden. I exemplet nedan har jag satt in en temperaturmätare i kylskåpet och som ska skicka ett larm till min mobiltelefon när temperaturen överstiger ett tröskelvärde. Det här har räddat all mat i kylskåpet två gånger sedan 2018 då vi missat att kylskåpsdörren inte stängts riktigt.

Mer logik och smarta funktioner kan användas genom appar med API-koppling till externa tjänster, som till exempel väderprognoser för att skapa regler i flöden under specifika förhållanden.

I bilden nedan skickar vi en påminnelse om att koppla in motorvärmaren klockan 18:00 varje kväll, lagom till jag kommit hem från jobbet och ätit middag med familjen, men bara då temperaturen beräknas att vara under fem grader Celsius klockan 05:00 vardagen därpå. Det här kan vi göra tack vare väderappen "Swedish Weather Forecast" som hämtar väderdata från SMHI.

flows.png