Min väg till Homey

Sedan hemautomatisering kom på tapeten hos mig 2011 påbörjade jag mitt ekosystem på den öppna 433 Mhz-tekniken med styrning via Telldus Tellstick Duo samt en hemmabyggd Dashboard-variant. Till min hjälp använde jag en dator med Windows och Eventghost, som då agerade webbserver och utförde olika kommandon som att släcka lampor via en knapptryckning i webbgränssnittet.

Jag spenderade även en stor del av tiden med att få till ett automatiserat biorum. Där ljuset tänds upp, projektorn startar, stereon sätts igång och ställs in på en viss volym för kommande intro, slutstegen får ström. Till sist så går bioridån utåt mot sidorna av rummet via gardinskenan i taket innan ljuset släcks och det hemmasnickrade introt sätts igång innan det är dags att avnjuta kvällens film.

Likaså styrs allt ljus per automatik beroende på scenarion. Om jag behöver pausa filmen dimmas ljuset upp till femtio procent, så det går att resa sig och gå ut ur rummet utan att behöva leta sig fram i mörkret. När jag spelar upp filmen igen, släcks ljuset igen. Med en knapptryckning på vägen ut så sker sekvensen bakvänt, där bioridån går ihop, projektorn, stereon och slutstegen stängs av och två minuter senare släcks ljuset i rummet.

hemmabio.jpg

Jag kände redan då att jag ville utveckla det här vidare, med snyggare layout i Dashboarden och utan behovet att sitta och koda alla rader själv i resten av huset.

Jag tittade då på bland annat HomeAssistans, Domoticz, Fibaro, Vera, Telldus, KNX, Control4 med flera, men snubblade sedan över Homey från företaget Athom.

Om vi bortser från Telldus med sin simplare Live-portal var Homey då den enda gateway där jag kunde glömma bort allt med vad LUA-kodning och textbaserad konfigurering innebar. Athom utgick från att göra ett gränssnitt så enkelt som möjligt med användaren i fokus, men bygga in funktionalitet så avancerad att endast fantasin skulle sätta gränser.

Jag har ägt och aktivt använt Homey sedan tidigt i april 2018. Redan då var det en kompetent gateway som hade stöd för många stora tillverkare av smarta hem-prylar.

För min egen del kom behovet av att byta ekosystem att gå ifrån Telldus när jag behövde kunna övervaka min dräneringsbrunns vattennivå, då jag råkade ut för översvämning en dag i februari 2018. Dräneringspumpen bestämde sig för att sluta fungera och ett försäkringsärende med fuktskador i hela källarplanet inleddes. Jag ville frångå osäkerheten och felmarginalen som 433 Mhz-tekniken innebär och tittade då på Z-Wave Plus-certifierade enheter för att bygga på en standard med mesh-funktionalitet.

20210108_213806.jpg

Valet föll på Fibaros Vattenlarm-sensor då den hade stöd för att sätta dit en extern givare, strömförsörjas med AC-adapter för att slippa att byta batterier samt få tillgång till mesh-funktionalitet. Givetvis ville jag även övervaka pumpens förbrukning och hur ofta den går, vilket gjorde att jag även inhandlade en Fibaro fjärrströmbrytare med energimätning.

Om vattennivån i brunnen blir för hög, får jag en push-notis till min telefon och drar slutsatsen att pumpen inte startat som den ska, vilket gör att jag kan agera i tid för att undvika ännu ett försäkringsärende!