Genom att vända sig till skräddarsydd vattenkylning finns vissa fördelar att hämta vad gäller både temperaturer och ljudnivå. De flesta är nog ganska eniga om att bland det viktigaste med ett stilfullt vattenkylningssystem är att kunna spänna datorbyggarmusklerna och ha en dator som också är ett konstverk. Nickel, krom och RGB är relativt vanliga inslag, men ingenting osar lyx som äkta guld.

Välrenommerade EK Water Blocks hoppar nu på den guldrusch de själva startade i vintras, då de introducerade guldpläterade rörkopplingar. Företaget följer nu upp detta med fem glimrande produkter i Quantum-serien – perfekt för den med guldfeber eller drömmar om en dator som osar storslam. Konkret handlar det om två vattenblock för processorer, två höljen för vattenpumpar samt en kylfläns för M.2-enheter.

m2.jpg

Sistnämnda har ingen koppling till vatten, men utökar kontaktytan mot kringliggande luft genom en kanal som likt Klondikefloden slingrar genom guldglänsande metall. Kylaren är en lågprofilsvariant kompatibel med M.2-enheter enligt 2280-formatet och med minneskretsar på ena eller båda sidor av kretskortet. Värmekuddar, skruvar och en aluminiumplåt för baksidan medföljer. Det rekommenderade priset är strax under 36 euro, motsvarande cirka 400 kronor.

Velocity DRGB för AM4- respektive LGA 1700-socklarna är de vattenblock som EK Water Blocks givit den ädla metallbehandlingen. Som ändelsen "DRGB"-avslöjar är produkterna utrustade med RGB-belysning där varje lampa kan styras. Under ytskiktet av äkta bling-bling på toppen syns nickelpläterad koppar, som gäller för både vattenkanaler och kontaktytan som ligger an mot processorn. Kopplingar av G1/4-tumstyp fungerar med vattenblocken, som kostar ett antal guldmynt: 2 200 kronor för att vara exakt.

am4.jpg
1700.jpg
ddc.jpg
D5.jpg

Sist är de två skalen för guldpumparna, skal som inte är AU-utrustade av praktiska anledningar – det handlar endast om ytbehandling för att blidka leende guldbruna ögon. Höljena kommer i utföranden för både D5- och DDC-pumpar och är kompatibla med en lång rad pumpkopplade produkter listade på respektive produktsida. Priset är detsamma för båda produkter, nämligen motsvarande 600 kronor.