Utvecklingen av skärmpaneler går sakta framåt, och en teknik som blivit allt vanligare under de senaste åren är OLED. Den har börjat användas i flera olika typer av enheter, med allt från TV-apparater från LG till smarta telefoner från Samsung. Tekniken kommer med många fördelar, såsom bättre bildkvalitet, och öppnar även upp för nya formfaktorer tack vare tunnare paneler.

En aktör som experimenterat med detta är Samsung, som redan år 2012 visade en prototyp för en böjbar AMOLED-panel, och under 2017 talade Samsung om tekniken och menade att hopvikbara skärmar för telefoner skulle lanseras inom två år. I en intervju med amerikanska CNBC berättar dock Samsungs mobilchef DJ Koh att konceptet kan bli verklighet redan under 2018.

You can use most of the uses ... on foldable status. But when you need to browse or see something, then you may need to unfold it. But even unfolded, what kind of benefit does that give compared to the tablet? If the unfolded experience is the same as the tablet, why would they (consumers) buy it?

Enligt Koh har företaget arbetat på en enhet med hopvikbar enhet under en längre tid och ett avtäckande kan komma att ske under Samsung Developer Conference i november. Något företaget har tampats med är hur de ska utnyttja tekniken på bästa sätt och få enheten att kännas som mer än en mindre surfplatta.

Enligt en tidigare rapport från Wall Street Journal rör det sig om en smart telefon med en skärm på sju tum, vilken kan vikas på mitten. Uppgifter talar för att den lanseras tidigt 2019 och blir del av Samsungs Galaxy-serie, men detta har ännu inte bekräftats av företaget.