En ny generation spelkonsoler är i antågande, men ännu har den nuvarande kvar att ge. Samtidigt ser bakåtkompatibilitet ut att bli en av de stora finesserna med nästa generation, åtminstone från Sony, vilket gör dagens enheter med tillhörande speltitlar än mer aktuella även på längre sikt.

Microsoft fortsätter att spinna vidare på Xbox One och lanserar nu en nedskalad version av Xbox One S. Nykomlingen heter Xbox One S All-Digital Edition och i enlighet med tidigare uppgifter är nyheten att Microsoft avlägsnat Blu-ray-spelaren för att pressa priset ytterligare.

Där prestandamodellen Xbox One X har ett rekommenderat pris på 499 USD och Xbox One S ligger på 299 USD går nya Xbox One S All-Digital Edition ned till 249 USD. I Sverige motsvarar detta exakt 500 kronor, då det rekommenderade priset för varianten utan optisk läsare kliver ned till 2 495 från 2 995 kronor.

Spelkonsol

Rekommenderat pris

Lägsta pris

Microsoft Xbox One X

5 395 kronor

Microsoft Xbox One S

2 995 kronor

Microsoft Xbox One S All-Digital Edition

2 495 kronor

Det rekommenderade priset säger dock lite om priset på en spelkonsol idag, då både Sony och Microsoft kraftigt subventionerar sina enheter genom allehanda ständigt pågående kampanjer. Resultatet för Xbox One S All-Digital Edition är att den är rentutav dyrare än vanliga Xbox One S med optisk läsare.

Samtidigt är det ingen högoddsare att nykomlingen också blir del av liknande kampanjer längre fram. I nuläget finns ordinarie Xbox One S tillgänglig för en bit under 2 500 kronor, vilket gör det troligt att modellen utan optisk läsare dippar under 2 000 kronor framöver.

Xbox-One-S-All-Digital-Edition.JPG

Det enda som egentligen skiljer enheterna åt är just den optiska läsaren. Lustigt nog har Microsoft som en del i detta inte krympt Xbox One S All-Digital Edition nämnvärt. Där Xbox One S mäter in på 295 × 230 × 64 mm är den nya varianten endast 4 mm mindre på djupet (226 mm).

Nya Xbox One S All-Digital Edition säljs i färgen vit och som brukligt medföljer en trådlös Xbox-spelkontroller. Därtill ingår också tre spel som är förinstallerade på dess 1 TB-hårddisk – Forza Horizon 3, Sea of Thieves och Minecraft. Lanseringen i Sverige äger rum den 7 maj.

Läs mer om nästa generations spelkonsol: