Facebook har sedan tidigare aviserat att företaget ska introducera en egen kryptovaluta, och enligt en ny rapport från Techcrunch ska den heta Libra och avtäckas den 18 juni. Enligt rapportens kan valutan medföra både enklare handel och transaktioner mellan den sociala plattformens internationella medlemmar.

Tjänstens namn sägs bli Libra, vilket både anspelar på frihet men också räntestandarden LIBOR som används som måttstock för lån av pengar mellan banker. Kryptovalutan kommer baseras på något som kallas stablecoin, en transaktionell token som ska bibehålla sitt värde även under transaktioner som drar ut på tiden. Detta för att undvika fluktuerande priser under affärer eller förhandlingar som sker över längre tidsperioder.

disrupt_sf16-2832.jpg

David Marcus, chef för Facebooks blockchain-grupp.

Enligt en rapport från The Information sägs Facebook förhandlat med olika finansiella institutioner för att etablerat ett ekonomiskt fundament, som utgörs av ett flertal fasta valutor. Detta fundament ska agera säkerhet för att undvika att internationell ekonomisk turbulens påverkar Libra-valutans värde.

Sett till användningen ska Libra erbjuda transaktioner helt utan avgifter inom de produkter Facebook äger, vilket inkluderar bland annat Messenger, Whatsapp och Instagram. Facebook sägs aktivt förhandla med handlare om att acceptera Libra som valuta, och sägs också erbjuda bonusar för de som ansluter tidigt. The Informations rapport anger också att företaget planerar att lansera fysiska tillbehör för bankomater där inhemsk valuta ska kunna konverteras till Libra-valuta.

The Information-rapporten anger också att Facebook ska etablera en oberoende stiftelse som förvaltar kryptovalutan. Företag som vill använda Libra-valutan ska enligt rapporten betala en avgift på 10 miljoner USD för att etablera och driva en egen nod, en nod som sedan validerar transaktioner mot Libra-valutan.

Olika företag världen runt skulle då kunna etablera och driva noder, och i utbyte mot avgiften de betalar får de möjlighet att tycka till om hur valutans transaktionella token hanteras. Systemet med noder knutna till olika företag gör också att Facebook kan undvika den reglering de skulle bli målet för om de ensamt styrde över en global valuta.

Enligt rapporterna ska Facebooks kryptovaluta Libra alltså avtäckas den 18 juni, och dess faktiska tillgänglighet för transaktioner sägs vara planerad till någon gång under år 2020.

Läs mer om kryptovalutor:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!