Facebooks kryptovaluta Libra släpps 18 juni

Facebooks kryptovaluta Libra släpps 18 juni

Libra är namnet på Facebooks kommande kryptovaluta. Till skillnad från många andra kryptovalutor ska Libra knytas till flera olika länders valutor.

Facebook har sedan tidigare aviserat att företaget ska introducera en egen kryptovaluta, och enligt en ny rapport från Techcrunch ska den heta Libra och avtäckas den 18 juni. Enligt rapportens kan valutan medföra både enklare handel och transaktioner mellan den sociala plattformens internationella medlemmar.

Tjänstens namn sägs bli Libra, vilket både anspelar på frihet men också räntestandarden LIBOR som används som måttstock för lån av pengar mellan banker. Kryptovalutan kommer baseras på något som kallas stablecoin, en transaktionell token som ska bibehålla sitt värde även under transaktioner som drar ut på tiden. Detta för att undvika fluktuerande priser under affärer eller förhandlingar som sker över längre tidsperioder.

disrupt_sf16-2832.jpg

David Marcus, chef för Facebooks blockchain-grupp.

Enligt en rapport från The Information sägs Facebook förhandlat med olika finansiella institutioner för att etablerat ett ekonomiskt fundament, som utgörs av ett flertal fasta valutor. Detta fundament ska agera säkerhet för att undvika att internationell ekonomisk turbulens påverkar Libra-valutans värde.

Sett till användningen ska Libra erbjuda transaktioner helt utan avgifter inom de produkter Facebook äger, vilket inkluderar bland annat Messenger, Whatsapp och Instagram. Facebook sägs aktivt förhandla med handlare om att acceptera Libra som valuta, och sägs också erbjuda bonusar för de som ansluter tidigt. The Informations rapport anger också att företaget planerar att lansera fysiska tillbehör för bankomater där inhemsk valuta ska kunna konverteras till Libra-valuta.

The Information-rapporten anger också att Facebook ska etablera en oberoende stiftelse som förvaltar kryptovalutan. Företag som vill använda Libra-valutan ska enligt rapporten betala en avgift på 10 miljoner USD för att etablera och driva en egen nod, en nod som sedan validerar transaktioner mot Libra-valutan.

Olika företag världen runt skulle då kunna etablera och driva noder, och i utbyte mot avgiften de betalar får de möjlighet att tycka till om hur valutans transaktionella token hanteras. Systemet med noder knutna till olika företag gör också att Facebook kan undvika den reglering de skulle bli målet för om de ensamt styrde över en global valuta.

Enligt rapporterna ska Facebooks kryptovaluta Libra alltså avtäckas den 18 juni, och dess faktiska tillgänglighet för transaktioner sägs vara planerad till någon gång under år 2020.

Läs mer om kryptovalutor:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
27

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

9

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

27

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

66

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

26

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

16

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer