Sommaren 2019 har bjudit på en hel del nyheter när det kommer till grafikkort och från Nvidias sida handlar det om Geforce RTX Super-serien, bestående av tre modeller från RTX 2000-familjen men med uppskruvade specifikationer. Med lanseringen av duon Radeon RX 5700 och RX 5700 XT släppte AMD också ny grafikarkitektur i form av Navi, tillverkad på 7 nanometer.

AMD:s grafikkort släpptes den 7 juli men oavsett tillverkare finns korten endast med referenskylarna i dagsläget, där luftflödet sköts av en ensam radialfläkt. Modeller med kylarlösningar från partnertillverkare ska dyka upp någon gång i augusti, men Asrock var tidiga på bollen och röjde modellen Challenger redan i mitten av juli. Nu dyker prisuppgifter och fotografier av partnermodeller upp på webben.

Tidigare under veckan cirkulerade renderade bilder av ett okänt grafikkort signerat XFX, som troddes tillhöra Radeon RX 5700-serien. Detta bekräftas genom webbplatsen PConline, som publicerat bilder av kortet tillsammans med kartongen, som förklarar att det är ett Radeon RX 5700 XT.

PConline XFX 4.jpg
PConline XFX 3.jpg
PConline XFX 2.jpg
PConline XFX 1.jpg

Grafikkortet är utrustat med en rejäl kylfläns av aluminium, som sällskapas av värmeledningsrör och dubbla axialfläktar. Till skillnad från referenskorten upptar XFX-modellen något mer än två expansionsplatser, men strömmatningen görs oförändrat över en 8- samt en 6-pins PCI Express-kontakt.

Bakstycket pryds av en perforerad täckplåt med tillverkarens namn, medan kylaren omsluts av en kåpa i svart plast. Huruvida XFX har skruvat upp klockfrekvenserna går inte att utläsa från bilden av kartongen och bilderna avslöjar inte heller vilken uppsättning av bildanslutningar som står på menyn.

Powercolor RX 5700 XT pris.jpg

Pris och exakt lanseringsdatum för XFX-kortet är okända detaljer. På sin Facebook-sida skyltar tillverkaren Powercolor däremot med att deras tappning av Radeon RX 5700 XT "släpps väldigt snart". Tillverkaren är dock sparsam med bilder av de kommande grafikkorten men skriver att dessa startar på samma prisnivå som referenskorten, det vill säga 399 USD, motsvarande omkring 4 800 kronor inklusive moms.

Kommer du att köpa ett grafikkort från Radeon RX 5700-serien? Väntar du på partnerkorten, eller satsar du på en Nvidia-modell istället? Berätta i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!