Majoriteten av de svenska telekomoperatörerna har sedan tidigare aviserat planer för att sjösätta kommersiella 5G-nätverk under år 2020. Den ursprungliga planen från svenska myndigheter var att arrangera en auktion för spektrumutrymme i frekvensbanden 2,3 och 3,5 GHz specifikt öronmärkt att användas för 5G-nätverk.

Så blev dock inte fallet och under hösten 2019 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att auktionen försenas till första kvartalet 2020. Orsaken till förseningen är lagen om elektronisk säkerhet (LEK) som trädde i kraft 1 januari 2020, vilken följde fjolårets säkerhetsbekymmer runt kinesiska nätverksleverantören Huawei.

I slutet av 2019 meddelade PTS att auktionen runt spektrumutrymmet för 5G skjuts fram ytterligare bortom första kvartalet, till en ännu okänd tidpunkt. För att få en bild av hur förseningen påverkar lanseringen av svenskt 5G kontaktar SweClockers de svenska telekomoperatörerna, med start i Tele2.

bjorn-lindberg-1-lag-1.jpg

Björn Lindberg, chef för nätutrullning hos Tele2.

Svar på våra frågor kommer från Björn Lindberg, chef för nätutrullning hos Tele2. På frågan om status för företagets 5G-utrullning menar företaget att strategin helt och hållet hänger på när auktionen äger rum, och att en kommersiell utrullning inte kan ske innan dess.

Allting hänger på när auktionen blir aktuell. När den är satt och vi har fått spektrum, så kommer vi kunna lansera 5G fullt ut.

Utbyggnaden av Tele2:s 4G/LTE-nät skedde tillsammans med konkurrenten Telenor i form av gemensamma bolaget Net4Mobility, som ansvarar för utbyggnad utanför storstäder och turistmål. Strategin fortsätter med 5G, vilket innebär att majoriteten av båda bolagens 5G-satsning måste invänta PTS frekvensauktion.

På frågan om Tele2 kan välja att redan nu bygga 5G-nätverk med tilldelat frekvensutrymme för 4G/LTE svarar Björn Lindberg att detta är möjligt, men att en sådan satsning inte är aktuell. Detta då utbudet av 5G-telefoner är obefintligt på marknaden i stort och hos konsumenter. Tele2 fokuserar istället på att stärka 4G-nätet med dessa frekvensband i väntan på 5G.

Ja det är möjligt i teorin. Men eftersom det inte finns några 5G-telefoner ännu, så gör dessa frekvenser bättre nytta i 4G-nätet som vi just nu uppgraderar för fullt.

EU-kommissionen etablerade år 2016 en handlingsplan för 5G vid namn 5G Action Plan. Syftet med denna var att styra medlemsländerna mot en gemensam målsättning om etablerade 5G-nätverk för medborgare och företag till slutet av år 2020. En del i handlingsplanen säger att minst en stad ska vara 5G-redo till årets slut. Om Sverige når detta mål är enligt Tele2 helt upp till svenska beslutsfattare.

Allt beror på när auktionen äger rum, så det hänger i dagsläget på våra beslutsfattare och myndigheter.

SweClockers tackar Björn Lindberg för att han ställde upp på att svara på frågorna.

Läs mer om 5G i Sverige: