I takt med att Kina och landets inhemska företag hamnat i konflikt med amerikanska motsvarigheter har landet inlett en satsning på att göra sig oberoende av västerländska intressen. En av dessa satsningar är processormarknaden, som likt andra länder i väst varit beroende av produkter från amerikanska företag som Intel, AMD och Qualcomm.

Ett flertal olika kinesiska företag utvecklar egna processorer baserade på instruktionsuppsättningen x86, vilket gör den kompatiblel med den rika floran av mjukvara för x86-baserade operativsystem. Ett sådant företag är Zhaoxin vars processor Kaixian KX-U6780A är en integrerad processorkrets (SoC) som hyser åtta kärnor och tillverkas på 16-nanometers FinFET-tillverkning. Företaget har licens för x86-tillverkning genom företaget VIA Technologies.

De åtta kärnorna saknar dock stöd för flertrådad exekvering (SMT), vilket innebär att den stannar vid åtta trådar. Den når en maximal klockfrekvens om 2,7 GHz och hyser 8 MB L2-cacheminne. Den integrerade grafikdelen kallas Zhaoxin C960 UHD Graphics, men ytterligare detaljer om dess kapacitet eller specifikationer saknas. Den integrerade grafikdelen kan också kompletteras av grafikkortet AMD Radeon R7 430 med 2 GB GDDR5-minne.

Zhaoxin_Toms.jpg
Zhaoxin_Toms.jpg

Arkitekturen som ligger till grund för processorn kallas Lujiazui och stöder delar av x86 såsom SSE 4.2 och AVX. Tekniksajten Tom's Hardwares prestandatest visar att Kaixian KX-U6780A presterar något bättre än AMD:s APU-processor Athlon 3000G och Intel Pentium Gold G5600. Dessa hyser båda två kärnor med stöd för fyra trådar, med integrerad Vega 3-grafik för AMD:s och UHD Graphics 630 för Intel-processorn.

Vidare specifikationer anger primärminne med stöd för maximalt 16 GB DDR4-2666, samt ett flertal äldre tekniker relevanta för företag som vill hålla gammal infrastruktur vid liv. Detta innefattar bland annat VGA som alternativ för bildanslutning, PS/2-stöd för datormöss samt parallellportar och PCI-stöd. Trådlös anslutning stöds i form av Wifi 5 (tidigare IEEE 802.11ac) och Bluetooth 4.2. Ytterligare detaljer finns i HP:s produktinformation (PDF).

Zhaoxins processor har redan tagit plats i kommersiella system i form av klientdatorn HP 268 Pro G1 av microtower-format. Kunden kan välja att få datorn med eller utan förinstallerat operativsystem. Tillgänglig mjukvara är dels FreeDOS men också en statligt anpassad Windows 10-version och Kinas inhemska Linux-distribution Neokylin Linux 64.

Zhaoxin planerar att flytta tillverkningen av företagets processorer till TSMC:s 7-nanometersteknik under år 2021.

Läs mer om kinesisk processorutveckling: