Där år 2020 för Intel har varit en transportsträcka mot fullskalig tillverkning av processorer på 10 nanometer, komplett med senarelagda planer för 7 nanometer samt till och med kontraktstillverkning, skönjas viss ljusning under kommande år. Nu menar nämligen partnertillverkaren Compal (PDF) i sin kvartalsrapport att högpresterande "Tiger Lake-H"-processorer med åtta kärnor och en strömförbrukning på 35 – 45 watt är på ingång.

Lanseringen beräknas enligt kvartalsrapporten och Techpowerup att ske under 2021 års första kvartal, där de kommande processorerna kommer komplettera de strömsnålare fyrkärniga "Ice Lake" och "Tiger Lake-U"-produkterna som väntas under hösten. Med en högre strömförbrukning och åtta "Willow Cove"-kärnor är "Tiger Lake-H" ämnad för bruk i bärbara datorer av konventionell storlek – exempelvis gamingdatorer.

För Intel ser "Tiger Lake-H" ut att bli företagets första prestandacentriska volymprodukt tillverkad på 10 nanometer, där de kommande processorerna gör sällskap med höstens lågvolymprodukt "Ice Lake-SP" ämnad för serverhallarna. Senare under år 2021 kommer Intel som bekant även att lansera hybridprocessorfamiljen "Alder Lake", samtidigt som Compal menar att även dagens bärbara prestandafamilj "Comet Lake-H" får se sig uppdaterad under det kommande året.

Med "Comet Lake-H" kommer Intel att ta upp kampen mot AMD och dess "Renoir", som under sommaren klivit in och vunnit hjärtan med sin energieffektivitet tack vare Zen 2-arkitekturen och tillverkning på 7 nanometer.

Läs mer om Intels kommande processorer: