När AMD och Nvidia lanserar nya grafikkort är teknikentusiaster och recensenter snabbt ute med att testa hur nyheterna presterar, och med få undantag ligger fokus för dessa tester på Microsofts operativsystem i Windows-familjen. För en mindre skara användare är dock prestanda och generell användarupplevelse med Linux-distributioner av större intresse, och hur de båda grafikjättarnas hårdvara närmar sig öppen källkod.

Läs också: SweClockers test av Radeon RX 6800 och RX 6800 XT "Big Navi"

AMD:s nyligen lanserade grafikkort Radeon RX 6800 och RX 6800 XT "Big Navi" bjuder på ny arkitektur i RDNA 2, och efterlängtad konkurrenskraftig prestanda ställt mot rivalen Nvidia. Där Nvidia under lång tid haft prestandamässiga fördelar över AMD har det sistnämnda bolaget satsat mer på kvalitativa drivrutiner för Linux-baserade operativsystem. Detta ser ut att fortsätta med Radeon RX 6000-serien, då Youtube-kanelen Level1Linux kallar nyheterna givna köp för Linuxanvändare.

AMD_BigNaviLinux-5.jpg
AMD_BigNaviLinux-3.jpg
AMD_BigNaviLinux-4.jpg
AMD_BigNaviLinux-2.jpg
AMD_BigNaviLinux-1.jpg

Level1Linux drivs av Wendell Wilson som belyser olika hårdvarumässiga och mjukvarumässiga lösningar runt Linux-baserade operativsystem. I detta avsnitt läggs fokus på AMD:s nya prestandakort Radeon RX 6800 XT, som inte bara erbjuder klassledande prestanda på Linux utan även en väsentligt smidigare användarupplevelse. Exempel på förbättrad upplevelse är att återställning av grafikkortet i virtuella maskiner, så kallad PCI Express reset, nu fungerar utan problem.

När det kommer till spelprestanda har Radeon RX 6800 XT testats i ett datorsystem med processorn AMD Ryzen Threadripper 3970X. Mjukvaran i ekvationen är ett värdsystem i form av Ubuntu Linux 20.04, vilket sedan kör en virtualiserad instans av Windows 10 som ges direkt tillgång till grafikkortet via gränssnittet VFIO. Wendell Wilson anger ett flertal imponerande spelresultat med den aktuella konfigurationen, bland annat bilduppdatering över 100 FPS i spelet Doom Eternal.

Linux-drivrutiner för just Ubuntu 20.04 gjordes tillgängliga samma dag som Radeon RX 6800-korten lanserades, något Wendell Wilson hyllar företaget för. Det innebär att användaren kan installera grafikkortet, tillhörande drivrutin och spelklienten Steam och vara igång med spelandet utan behov av manuell handpåläggning med djupare konfiguration. Prestanda anges inte ligga på samma nivå som uppnås med Windows-system, men uppges vara överlägset all annan hårdvara i Linux-sammanhang.

När fokus skiftar till spel som körs i native-utförande på Linux-systemet visar Radeon RX 6800 XT återigen imponerande resultat. I spelet Civilization VI med upplösning om 4K UHD och grafikinställningar på Ultra når kortet en genomsnittlig bilduppdatering runt 50 FPS. Detta stiger till cirka 54 FPS på mediumnivå. I spelet Tomb Raider (2013) landar genomsnittlig bilduppdatering på 193 FPS med 4K UHD och maxade grafikinställningar.

Goda nyheter för den som överväger att spela på Linux med AMD-hårdvara alltså. Att faktiskt få tag på ett Radeon RX 6800-kort är dock inte lika givet, då AMD:s nykomlingar sålde slut mindre än en timme efter säljstart. Bolaget lovar dock att referensmodeller tillverkas och säljs fram till början av år 2021, och den som inte får tag på ett sådant har möjlighet att handla partnertillverkade grafikkort som säljstartas inom kort.

Spelar du på Linux, och har upplevt problem med tidigare generationers hårdvara från AMD eller Nvidia? Kan videons hyllning vara det som får dig att investera i Radeon RX 6000-serien?