Merparten av filmkonsumtion sker nuförtiden i strömmad form över Internet – men fysisk lagringsmedia är långt ifrån död än. Minst utdaterad är Blu-ray, vars BDXL-format rymmer hela 128 GB på en enkel skiva. Andra klassiska format för digital distribution av film är DVD, vars kapacitet uppgår till 4,7 GB per skiva och dessförinnan existerade hemvideoformatet VCD som rymde upp till 800 MB.

Ett format som av goda anledningar aldrig kom att nyttjas för digital video var 3,5-tumsdisketten. Formatet introducerades i början av 80-talet och förfinades år 1986 för att rymma hisnande 1,44 MB, och det är på denna yta användaren Greedypaint på Reddit nu lyckats klämma in samtliga 90 minuter av filmen Shrek. Avkall har minst sagt fått göras på bildkvalitet, något som har åstadkommits med en modifierad version av codecen x265.

Genom att minska upplösningen till 120 × 96 pixlar och sänka bildhastigheten till fyra bilder per sekund lyckades Greedypaint komprimera långfilmen till 1,37 MB – inklusive ljud. Uppspelningen sker på en videobandspelarliknande hemmabyggd tingest döpt Limatek Diskmaster, en Raspberry Pi-baserad maskin programmerad att starta uppspelning vid införande av diskett.

Huruvida Greedypaint ämnar att ge sig på fler filmer än Shrek är lika oklart som marknadens behov för Limatech Diskmaster.

Behöver vi egentligen mer än 120 × 96 pixlars upplösning vid filmtittande? Diskutera i forumet!