Moderkort från Asrock begåvade med suffixet Taichi har under några års tid nu ockuperat mark i den övre mellanklassen. Av oklar anledning har det taiwanesiska bolaget alltid prytt moderkort med namn som refererat till daoistisk skuggboxning med kugghjul, och inte heller med det nya Z590 Taichi blir dreventusiaster besvikna.

Där tidigare moderkort i serien gett uttryck för kugghjulsfetischism i varierande former såsom på mönsterkort tryckta kugghjul och styrkretskylare i formen av ett kugghjul tar Z590 Taichi det hela steget längre. Moderkortet inkorporerar nämligen ett motoriserat oscillerande drev i kylflänsen för processorn strömförsörjning, självklart komplett med RGB-belysning.

Det hela uppmärksammades av Twitter-läckaren Harukaze5719 och Wccftech, där de senare kallt noterar att drevet "inte uppfyller något syfte" – däremot kan drevets hastighet kontrolleras genom moderkortets BIOS. Som om ett kugghjul inte var nog förser Asrock även styrkretsens kylblock på Z590 Taichi i samma tema, om än en statisk sådan.

Rent funktionsmässigt finns inga större skillnader att orda om jämfört med föregångaren Z490 Taichi. Med Z590-versionen stuvar dock Asrock i strömförsörjningen genom att minska antalet strömfaser från 15 till 14 stycken, medan spolarna biffas upp till att klara 90 Ampere mot tidigare 60. Total strömkapacitet blir således 1 260 Ampere, upp från 900.

Enligt Wccftech får Asrock Z590 Taichi ett rekommenderat pris om 429 USD, 60 dollar upp från dagens Z490 Taichi, som finns i svensk handel för cirka 3 900 kronor. Det nya kortet kan således väntas bli tillgängligt för runt 4 500 kronor – men för pengarna får du också det enda oscillerande RGB-belysta kugghjulet på marknaden.

Vilken komponentutsmyckning är din favorit genom tiderna? Diskutera i forumet!