EU vänder åter blicken mot Google, som redan tidigare varit föremål för granskning i syfte att främja effektiv konkurrens. Under Eurocommerce via EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager meddelas inledningen av ytterligare en omfattande granskning, rapporterar Bloomberg. Den här gången står Googles ekosystem av annonsaffärer i fokus.

Enligt Vestagers uttalande ska EU "använda alla tillgängliga verktyg för att säkerställa en rättvis marknad". EU:s tillsynsmyndigheter ska sedan januari börjat samla in information om annonsverksamheten och Googles hantering av den bland annat genom enkätundersökningar skickade till reklambyråer.

Att Google granskas är inget nytt, tillsynen av annonsverksamheten följer i ett led av flera tidigare konkurrensgranskningar. Under 2019 inleddes en förundersökning om Googles datainsamling med syfte att undersöka vad för datatyper som samlades in och varför. Förundersökningen skulle bland annat behandla webbannonser och det är möjligt att den nya granskningen är relaterad till detta.

Vestager själv är inte obekant med Google. Hon har bland annat redan utfärdat höga bötesbelopp för Googles tidigare konkurrensbrott och har varit en frontfigur i EU:s arbete kring hårdare reglering av IT-jättar, däribland Amazon och Apple.

Läs mer om Google och konkurrensfrågor här: