Evenemang i konsumentelektronikens tecken har blivit till traditioner för många bolag, där Apple är ett exempel som lägger mycket krut på återkommande presentationer. Med det vårlika namnet "Spring Loaded" har bolaget nu lyft locket av det första evenemanget för år 2021 och ett paradnumren stavas en uppdaterad Imac-serie och färska Ipad Pro – två produktfamiljer som numera hyser M1-kretsen.

Därtill äntras scenen av en uppdaterad variant av mediaspelaren Apple TV 4K och en fullständig nyhet i form av Airtag. Kort och gott handlar det senare om en så kallad "tagg" att fästa på exempelvis resväskan eller i nyckelknippan för att enklare lokalisera desamma – en lösning i likhet med Samsungs Smart Tag eller Tile.

Airtag är vattentät och har utbytbart batteri med hållbarhet på cirka ett år. På insidan sitter Apples U1-krets med Ultra Wideband-teknik (UWB), för positionsdata med högre precision än GPS. För Iphone 11 och 12 blir brickan kompatibel med Apples “Precision Finding” som utöver UWB använder sig av telefonens kamera, gyroskop och accelerometer. Användaren vägleds sedan med ljud, vibrationer och visuellt stöd i jakt på sin tagg.

Skärmklipp 2021-04-20 19.06.56.png
2021-04-20 19_09_51-Apple Event — April 20 - YouTube.png
chrome_191126_as.jpg

Med hjälp av applikationen Find My och så kallad "Crowd-GPS" får spårningen bättre räckvidd. Om en tagg hamnar utanför telefonens räckvidd kan platsdatan plockas upp och skickas anonymt från andra i nätverket. Taggen kan även markeras som borttappad, där den leder upphittare till ägarens kontaktuppgifter om den ansluts till enhet med NFC-stöd. Airtag får även integritets- och säkerhetsfunktioner för att undvika oönskad spårning av personer. Ljud spelas upp om den separeras från sin ägare, och användare varnas om en okänd bricka färdas med dem under längre tid.

Airtag går att beställa från den 23 april och via Apple Store erbjuds även gratis gravyr. Produkten säljs styckevis för 350 kronor eller i fyrapack för 1 195 kronor. Vid sidan av produkterna tillhandahåller företaget även ett ett flertal tillbehör för att fästa dem på prylar som riskerar att slarvas bort.

Färsk systemkrets och fjärrkontroll till TV-rummet

Apple har sedan flera år tillbaka en plats i mången i TV-bänk och nu är det alltså dags för en ny version, som dock återanvänder namnet Apple TV 4K. Föregångaren såg dagens ljus redan år 2017 och med den färska utgåvan uppgraderas systemkretsen från A10X Fusion till A12 Bionic, som bland annat återfinns i Iphone XS. Trots några år på nacken bedyrar Apple att "spelen blir mer realistiska" och därutöver tillkommer stöd för att spela upp HDR-material med hög bildfrekvens.

Som namnet avslöjar är 4K UHD-upplösning i fokus och den ospecifika höga bildfrekvensen innebär sannolikt 60 bilder per sekund. Bild skickas över HDMI, vilket utgör en av de tre anslutningar enheten har i bakkant. I övrigt syns anslutning för ström och en för Ethernet, men Apple TV 4K stödjer också trådlöst nätverk.

2021-04-20 19_18_18-Apple Event — April 20 - YouTube.png
Skärmklipp 2021-04-20 19.16.48.png
Skärmklipp 2021-04-20 19.14.41.png

Den huvudsakliga enheten får också sällskap av en omdanad fjärrkontroll, som ersätter föregångarens pekyta med en upphöjd cirkel för styrning med både tryck och svepgester. Nytt är även att på-knappen kan användas för att styra TV:n och således eliminera behovet av dubbla fjärrkontroller. För den som hellre styr med rösten finns därtill en snabbknapp belägen på kontrollens sida, som aktiverar assistenten Siri. På kringutrustningssidan tillkommer även stöd för att kalibrera färgbalans och kontrast med hjälp av en Iphone.

Apple TV 4K kommer i två utföranden med 32 alternativt 64 GB internt lagringsutrymme, vilka kan förbeställas den 30 april med tillgänglighet någon gång i maj. Priset för duon ligger på 1 995 respektive 2 195 kronor inklusive moms. Fjärrkontrollen är bakåtkompatibel med äldre Apple TV-versioner och kan köpas separat till priset 650 kronor.

Läs mer från Apple-evenemanget: