Det har gått mer än 7 år sedan Microsoft släppte den första spelkonsolen i Xbox One-serien, som följdes av mer kraftfulla One X och den tunnare One S med och utan optisk enhet. Höstens släpp av Xbox Series X och Series S markerar ett tydligt tekniskt steg framåt, när halvsega AMD Jaguar-kärnor och mekaniska hårddiskar ersätts av Zen 2-processorkärnor, RDNA 2-grafik och snabb SSD-lagring.

Utvecklare kan dra nytta av de nya funktionerna för att höja ambitionsnivån och komplexiteten i speltitlar, men med detta följer att ägare till de åldrande konsolerna inte kan ta del av nyheterna. Microsoft Flight Simulator 2020 är ett exempel, som om en dryg månad går in för landning för Xbox Series-modellerna. Nu uppmärksammas att det finns ett alternativ för den som inte lyckats få tag på en färsk spelkonsol – bolagets strömmande speltjänst för konsolbruk.

We’re excited to see developers realize their visions in ways that only next-gen hardware will allow them to do. For the millions of people who play on Xbox One consoles today, we are looking forward to sharing more about how we will bring many of these next-gen games, such as Microsoft Flight Simulator, to your console through Xbox Cloud Gaming, just like we do with mobile devices, tablets, and browsers.

I det långa blogginlägg som Microsoft publicerade i samband förra veckans E3-presentation skriver mjukvarujätten om de många uppvisade titlarna. Därtill avhandlas den planerade framtiden för Xbox One-konsolerna i korthet, i ett textstycke som vid tillfället flög under radarn hos teknik- och spelmedia. Microsoft förklarar att de emotser att förlänga Xbox One-seriens livslängd med hjälp av molnspelande och att det är en funktion som kan beröra miljontals spelare.

Molnspelandet är en del av prenumerationstjänsten Game Pass Ultimate och kan i dagsläget användas på mobiltelefoner, surfplattor och genom webbläsare på både datorer och Iphone-telefoner. Flight Simulator är ett exempel på spel exklusivt för den senaste generations spelkonsoler, men i inlägget utlovas att många fler titlar väntar. Det återstår att se vilka spel som får denna behandling och hur spelupplevelsen påverkas av att beräkningsarbetet görs på annan ort.

Använder du en äldre spelkonsol från Microsoft? Är strömmat spelande något du kan tänka dig, för att slippa köpa ny hårdvara? Berätta i kommentarstråden!