Tisdagen den 5 oktober lanserades Windows 11, men det är inte den enda nyheten från Microsoft. Operativsystemet flankeras även av en ny utgåva av bolagets programsvit för kontorsarbete – Office 2021. Det nya Office-paketet ersätter två år gamla Office 2019 och inkluderar bland annat ordbehandlaren Word, kalkylprogrammet Excel och presentationsverktyget Powerpoint.

Bland nyheterna återfinns både funktioner och några mindre rent designmässiga uppdateringar. Office 2021 program följer samma visuella profil som Windows 11 med mjukare hörn och en mer neutral färgpalett. Programsviten är särskilt anpassad för att samspela väl med Microsofts nya operativsystem, men är fullt kompatibelt även med Windows 10 och Mac OS.

Picture2-960x540.jpg

Med Office 2021 menar Microsoft att de fokuserat på att förenkla samarbete. För Word, Excel och Powerpoint medför det bland annat möjligheten att låta flera användare arbeta i och redigera samma projekt samtidigt och en uppdaterad kommentarsfunktion. Detta kan kännas bekant för en del användare, vilket inte är särskilt underligt. Funktionerna i sig är inte helt nya, men har hittills endast funnits för de som prenumererar på tjänsten Microsoft 365.

Något som däremot är nytt för både Office-paketet och Microsoft 365 är stöd för det öppna dokumentformatet Opendocument (ODF) 1.3. Det bjuds även på en uppdaterad meny för att rita med pennor och generella prestandaförbättringar. Det program som ser ut att få flest helt nya funktioner är Excel, där de nya funktionerna XLOOKUP, LET och MATCH ska göra det enklare att hitta material, tilldela namn och söka efter objekt i matriser eller celler. En lista med alla nyheter för de olika applikationerna finns på Microsofts webbplats.

Till skillnad från Microsoft 365 som kombinerar molntjänster med alla Office-applikationer är Office 2021 fristående utan månadskostnad. Det exkluderar dock en del av de extra funktioner som finns i prenumerationstjänsten. Office-paketet finns i två varianter, där den ena riktar sig till studenter och privatpersoner och den andra till företag.

Paketet för privatpersoner inkluderar Word, Excel, Powerpoint, Onenote och Microsoft Teams för motsvarande 1 350 kronor. Den företagsinriktade varianten har samma basutbud men får även tillgång till Outlook samt rättigheter att använda applikationerna i kommersiellt syfte. Priset landar då istället på motsvarande 2 200 kronor.

Använder du något ur Office-paketet eller föredrar du någon annan tjänst?