Det dröjer inte länge innan marknaden för dedikerade grafikkort går från två aktörer till tre, då Intel tar upp kampen mot Nvidia och AMD. Först ut är grafikkorten under varumärket Arc, vilket motsvarar de två konkurrenternas Geforce respektive Radeon. Till en början var det tal om att Arc och de spelinriktade grafikkorten "Alchemist" skulle lanseras redan under årets första kvartal. Det börjar närma sig sitt slut, utan att några grafikkort dykt upp.

Under Intels årliga investerarmöte bekräftar bolaget att det rör sig om en mindre försening för de dedikerade grafikkorten. Bärbara datorerna med Arc-grafikkort ska fortfarande lanseras innan första kvartalet är slut, vilket sedan följs av grafikkort för stationära datorer. De planeras till årets andra kvartal, vilket innebär någon gång mellan april och juni.

Intel delar inte med sig av några detaljer kring varför det bärbara segmentet har ett försprång om ett helt kvartal. För första generationens Arc Alchemist tyder det mesta på att Intel har två grafikkretsar på gång, en mer kraftfull med uppemot 512 beräkningsenheter (eng. execution units, EU) sällskapat av en 256-bitars minnesbuss och 16 GB GDDR6-minne för flaggskeppsmodellen.

Vid sidan om denna finns en nedbantad mindre krets med endast 128 beräkningsenheter, vilken sannolikt är den som tar plats i de bärbara datorerna. Det är möjligt att Intel helt enkelt hunnit producera och leverera fler av de mindre kretsarna och därför valt att avvika från den annars vanliga ordningen där dedikerade grafikkort lanseras först.

Något de däremot delar med sig detaljer av är hur många grafikkort de väntas leverera. Intels grafikchef Raja Koduri har i ett tidigare Twitter-inlägg meddelat att bolagets målsättning är att tillhandahålla stora volymer, för att förse miljontals spelare med hårdvara. Under presentationen specificeras det att Intel väntas leverera 4 miljoner Arc-grafikkort, vilket inkluderar både dedikerade grafikkort och kretsar för bärbara datorer.

Läs mer om Intel Arc: