År 2015 släppte Microsoft Windows 10, som vid lanseringen sades bli bolagets sista operativsystem. Då skrotades också modellen att sjösätta en helt ny Windows-version med några års mellanrum, till förmån för ett upplägg med flera årliga uppdateringar. Många förvånades därför när mjukvarujätten i somras presenterade Windows 11, en utseende- och säkerhetsmässig omdaning med många nyheter som tidigare utlovats till framtida Windows 10-uppdateringar.

Windows 11 har ett knappt halvår på nacken och Microsoft har av förklarliga skäl inte börjat tala om en eventuell efterträdare till operativsystemet. Bolaget har heller inte upprepat att Windows 11 ska vara deras sista operativsystem, och nu pekar uppgifter mot att så inte blir fallet. Det är den tyska tekniksajten Deskmodder som menar att de mottagit information om att Microsoft nu förbereder inför utvecklingen av Windows 12.

Enligt Deskmodder har Microsoft den senaste tiden förstärkt personalstyrkan inför detta projekt, som går av stapeln i mars. Uppgifterna bör tas med en nypa salt, men Windows 11-lanseringen är ett kvitto på att företaget inte längre har för avsikt att stanna kvar på ett och samma versionsnummer. Om informationen stämmer lär fler rykten och inofficiella uppgifter sippra fram från och med mars månad, när arbetet börjar.

Officiella uttalanden och en ny Windows-version dröjer dock sannolikt flera år, och vad som tillkommer och försvinner med Windows 12 återstår att se. Deskmodder spekulerar i att Microsoft väljer att klippa banden till Windows 10, som fortfarande utgör en stor del i Windows 11. Ytterligare fokus på säkerhet, Microsoft-konto samt Office- och Xbox-tjänster är andra troliga aspekter hos ett framtida operativsystem.

Läs mer om Windows: