Det vankas en ny kontakt för strömmatning till framtidens grafikkort. Ormboet av kablar med 8- och 6-pinskontakter blir ett minne blott när dessa slås ihop till den kompakta 16-pinskontakten 12VHPWR, vilken kan leverera upp till 600 W via en enskild kabel. Den nya kontakten kommer med största sannolikhet att implementeras på faktiska grafikkortsprodukter senare i år och nu står det även klart att den blir en av de stora nyheterna hos nya ATX 3.0-standarden för nätaggregat.

Bakom nätaggregatsstandarden ATX 3.0 står Intel, som tidigare i februari spikade specifikationerna. Nätaggregatsgurun Aris Mpitziopoulos har fått ta del av designdokumenten bakom ATX 3.0 och sammanfattar dessa i en matig artikel hos Tom's Hardware. En stor del av krutet har här lagts på att säkerställa stabil strömleverans till framtida generationers grafikkort, där dessa spås bli ytterligare törstiga på effektfronten under åren som kommer.

Yx2fSfrtasrFiv2SswduC3.jpg

Först och främst blir den nya 16-pins PCI Express-kontakten 12VHPWR ett krav att implementera hos nätaggregat som ämnar att följa ATX 3.0-standarden. Undantaget är enheter som ligger i effektklasser under 450 W, där dessa inte behöver inkludera kontakten i sin design. Medan kontakten kan leverera upp till 600 W, så kommer det bli möjligt för nätaggregatstillverkarna att begränsa denna hela vägen ner till 150 W. Detta ska framgå tydligt i märkningen på kontakten.

P8RPfUGewvuTdGKhFxV3r6.jpg

För att kommunicera vilken effektgräns som gäller för kontakten till grafikkortet används de fyra kontaktpinnarna som sitter på undersidan av kontaktdonet. Nätaggregatsmakarna kan jorda pinnarna "Sense0" och "Sense1" i olika konfigurationer för att låta grafikkortet avgöra vilka strömbegränsningar som ska införas på firmware-nivå baserat på kontakten som ansluts. Som exempel kan en kontakt med ojordad "Sense0" och jordad "Sense1" kännas av att vara kapabel till 450 W effektleverans.

HE5hDzmwzLYZpXsYbSQF2E.jpg

Utöver kontaktdonet ställer ATX 3.0-standarden mycket striktare krav på att kunna hantera de transienter, det vill säga strömspikar, som är vanligt förekommande hos högpresterande grafikkort. Exempelvis ska ett nätaggregat med en 12VHPWR-kontakt som är specificerad för 600 W kunna hantera strömspikar upp till 1 200 W under en period på 100 mikrosekunder. Detta ställer en hel del krav på påkostade skyddskretsar hos nätaggregatet, då enklare lösningar utan väldigt finkornig responstid kommer att lösa ut överströmsskyddet (OCP) vid såna spikar.

Huruvida nätaggregat som följer ATX 3.0-standarden blir vanligt förekommande under år 2022 återstår att se, då de nya specifikationerna ställer en del ytterligare krav på den underliggande plattformen. Själva 16-pinskontakten 12VHPWR kommer dock troligtvis bli desto mer vanligt förekommande på nya modeller under året, då den är en del av den elektromekaniska PCI Express 5.0-specifikationen och inte nödvändigtvis bunden till ATX 3.0.

Läs mer om den nya PCI Express-kontakten 12VHPWR: