Relationen mellan det svenska telekombolaget Ericsson och amerikanska teknikjätten Apple sträcker sig flera år tillbaka, även om Ericsson till skillnad från Apple lagt telefontillverkandet på hyllan. Deras patent på nätverkstekniker återfinns däremot i flera moderna telefoner, däribland Iphone. Trots många års samarbete har det inte alltid varit konfliktfritt och nu ser relationen ut att åter vara ordentligt infekterad.

Apple stämmer Ericsson för dyra licensavgifter

När det blev dags för bolagen att omförhandla patent- och licensavgifter för 5G-teknik stämde Ericsson Apple för att ha handlat i ond tro. Apple svarade med ännu en stämning, där Ericssons krav på 45 kronor per enhet anklagades för att vara orimligt. Ericsson har därefter ansökt om att stoppa Apples försäljning i flera länder, till följd av vad de menar är patentintrång. Nu dömer domstol i Colombia till Ericssons fördel och stoppar försäljningen i landet.

Eftersom de licenser som bolagen förhandlar om inte förnyats till följd av konflikten tillåts Apple inte längre sälja eller importera produkter som nyttjar Ericssons 5G-patent. Det omfattar bland annat telefonfamiljerna Iphone 12 och Iphone 13 samt Ipad Pro-modeller med 5G-stöd. Apple måste enligt domen även kommunicera förbudet och varna återförsäljare och andra relevanta aktörer baserade i Colombia.

Det är inte första gången Ericsson tar till krav om säljstopp i relation till Apple. Samma taktik nyttjades under förhandlingar 2015, men då gällande den amerikanska marknaden och utan resultat. Jämförelsevis är Colombia en betydligt mindre marknad för Apple och ger inte i närheten av samma ekonomiska förlust för bolaget. En första fällande dom kan dock komma att följas av fler från andra länder, något som kan tvinga Apple att åter sätta sig vid förhandlingsbordet.