I slutet av maj letade sig ett par riktigt udda DDR5-minnen ut på webben, när Geil avtäckte nya produkter i sin Evo V-serie. Det anmärkningsvärda var inte varken specifikationer eller prestanda, utan kylarlösningen. Geil nöjde sig inte med en passiv värmespridare och Evo V har helt sonika utrustats med aktiv kylning i form av två pyttesmå RGB-fläktar

Enligt Geil ska den aktiva kylarlösningen erbjuda både unik estetik och upp till 45 procent bättre värmeavledningsförmåga. Detta tack vare de små fläktarna, som snurrar på i 10 000 RPM. Nu sätter Hardware Canucks tänderna i ett utvecklingsexemplar av det fläktbestyckade påhittet, som får både ris och ros.

fläääkt.jpg

Bildkälla: Hardware Canucks

fläkt2d.png

Bildkälla: Hardware Canucks

Varje modul är utrustad med två fläktar vardera, vilket i Hardware Canucks fall innebär totalt fyra. Det är möjligt att stänga av fläktarna, men inte justera hastigheten. Som första steg testas därmed temperaturer med och utan fläktar. Här ser det ut att göra viss skillnad, med någon enstaka grads värmeökning när de inte snurrar.

När minnena sedan ställs mot passivt kylda varianter från konkurrenterna blir skillnaderna i princip omärkbara. För alla utom G.Skill-modellen ligger temperaturerna så pass likvärdigt att skillnaderna går att avskriva som rimlig felmarginal. Med det sagt noteras det att Geils variant står sig bra, även om det inte nödvändigtvis är tack vare fläktarna.

fläky3h.png

Bildkälla: Hardware Canucks

fläktram4d.png

Bildkälla: Hardware Canucks

ramigt.jpg

Bildkälla: Hardware Canucks

Bristen på världsomvälvande temperaturskillnader blir uppenbar när konstruktionen tas isär. De två fläktarna sitter monterade i en enkel värmespridare i aluminium, vars konstruktion som bäst beskrivs som klen. Det ser inte heller ut att vara anpassat till att faktiskt dra nytta av fläktarnas fulla potential, utan håller dem mest på plats. Därtill noteras brist på värmeledande kuddar för bland annat strömregulatorn.

Sist men inte minst behandlas ljudnivån. Små fläktar är inte kända för att vara särskilt tysta eller behagliga att lyssna på, och Geils minifläktar är inget undantag. I ett smakprov på ljudet hörs ett distinkt surrande och lätt tjutande, som inte helt osökt drar tanken till ilskna insekter. Nackdelarna till trots får de beröm för att de faktiskt ser rätt häftiga ut, men det blir den enda renodlade ros som delas ut under videons gång.