Kryptovalutan Ethereum har de senaste åren varit bland de mer populära alternativen vid brytning av kryptovaluta, både bland privatpersoner och större verksamheter. För att verifiera och skapa nya block i kedjan har det hittills använt vad som kallas Proof-of-Work, en process som genomförs med hjälp av beräkningskraft i bland annat högpresterande grafikkretsar.

För att nå lönsamhet behöver miners därmed hårdvara, där både särskild utrustning och grafikkort för konsumentmarknaden varit populära alternativ. Det har upprört på flera håll, särskilt när bristen på grafikkort var som värst, och specifikt Proof-of-Work har därtill kritiserats för att vara energikrävande. Sedan flera år tillbaka har Ethereum därför rört sig mot Proof-of-Stake och nu är dagen för det slutgiltiga skiftet kommen.

I ett inlägg på Twitter meddelar Vitalik Buterin, en av medgrundarna till Etherum, att det nu officiellt har genomförts. Det eliminerar därmed det tidigare behovet av hårdvara och ska därtill erbjuda bättre skalbaret, säkerhet och bli mer hållbart. Det sistnämnda märks på den globala elförbrukningen, som enligt Buterin väntas gå ned med 0,2 procent.

Till följd av den höga lönsamheten har stora mängder grafikkort köpts i syfte att bryta kryptovalutor de senaste åren. Under första kvartalet 2021 beräknades en fjärdedel av alla grafikkort från tredjepartstillverkare ha sålts till datacenter för brytning av kryptovalutor. Med skiftet nära förestående har intresset svalnat ordentligt under 2022, något som svämmat över Kinas begagnatmarknad med grafikkort under sommaren. Om och vilken effekt det får på begagnatmarknaden i Europa och i Sverige återstår att se.