För några veckor sedan avtäckte Nvidia Geforce RTX 4000-serien, som skulle debutera med RTX 4090 samt två RTX 4080 – en benämnd som 12 GB och den andra som 16 GB. Under fredagskvällen förvånade Nvidia hårdvaruentusiaster när de utan förvarning meddelade att lanseringen av grafikkortet Geforce RTX 4080 12 GB helt sonika ställs in.

Nvidia fimpar Geforce RTX 4080 12 GB – medger vilseledande namn

Även om namnbytet gör det betydligt enklare för konsumenter hamnar tillverkare i en knepigare sits. Båda grafikkort planerades till november och den inställda modellen står därmed packad och klar hos partnertillverkare, som nu uppges få ersättning av Nvidia. Enligt Gamers Nexus har minst två partnertillverkare bekräftat att Nvidia erbjudit sig att stå för kostnaderna – åtminstone för nya kartonger.

Nvidias beslut att skrota RTX 4080 12 GB följer skarp kritik mot bolagets namngivning, något bolaget medger var vilseledande och bäddade för förvirring. Namnen antydde att grafikminnesmängden var den största skillnaden, trots att RTX 4080 12 GB baseras på en annan grafikkrets med färre beräkningsenheter och därtill med en smalare minnesbuss. Även om namnet kastas i papperskorgen innebär det inte att detsamma görs med kretsarna eller de färdiga grafikkorten – de är fullt fungerande om än felmärkta produkter.

De produkter som redan packats måste packas och märkas om. Det kan även vara nödvändigt att förse samtliga med nytt BIOS. För de vars fysiska design pryds med modellnumret kan de behöva plockas isär, även om det generellt sett är ett problem som kanske främst berör Nvidias egna Founder's Edition-modeller. Att endast byta kartonger eller sätta på en ny klisterlapp är därmed inte nödvändigtvis slutet på historien, varför ersättning för nya lådor är ett potentiellt futtigt plåster på såret för de inblandade partnertillverkarna.

Det är fortfarande inte känt vilket nytt namn de kan tänkas få. På papper ser grafikkortet att placera sig motsvarande vad som tidigare utmärkt en 70-ändelse, varför RTX 4070 är ett alternativ. Andra möjliga scenarion är att Nvidia klistrar på ett Ti- eller Super-suffix, om RTX 4070 redan är planerat och under produktion med annan krets. Huruvida namnändring sällskapas av prisjustering är heller inte känt, men tilläggas bör att rekommenderat pris om 899 USD redan var 300 USD lägre än den kvarvarande syskonmodellen.

Valet att bänka RTX 4080 12 GB kan tvinga bolaget att möblera om i hela produktserien. De enklare modellerna är inte avtäckta och väntas inte förrän tidigast efter årsskiftet. Det är möjligt att det fortfarande är enklare att både stuva och döpa om där. Det återstående Geforce RTX 4080 16 GB får däremot säljstart som planerat och når butikshyllorna den 16 november.