HP har länge ansträngt sig för att hindra användare att köpa bläck från andra tillverkare. År 2020 började företaget skicka ut firmware-uppdateringar till skrivare som gjorde det omöjligt att använda andra bläckpatroner. Det ledde till stämningar från konsumentorganisationer i både EU och USA, och HP fick krypa till korset.

Trots det har företaget fortsatt. En ny prenumerationstjänst på bläck kallad HP Plus lanserades, och låser skrivare till "genuina" bläckpatroner på livstid. Den som köper en ny HP-skrivare får ett erbjudande om att skaffa tjänsten gratis i ett halvår, men har bara en vecka på sig att bestämma sig, skriver The Verge.

Den som nappar på erbjudandet får en ny firmware installerad på skrivaren, som inte går att avinstallera. Ingen ser ut att veta hur det går till, men den stoppar effektivt alla tredjepartspatroner och även återfyllda HP-patroner. Det har lett till en ny anmälan mot företaget från branschorganisationen International Imaging Technology Council (IITC). Anmälan är till Global Electronics Council, organisationen som delar ut miljömärkningen EPEAT.

Bryter mot regler för miljömärkning

Reglerna för EPEAT-märkning av skrivare kräver att dessa inte är låsta till en viss tillverkares bläckpatroner eller tonerkassetter. HP-skrivare har fortsatt att få märkningen trots att användare lockas till att aktivera HP Plus och för evigt låsa skrivaren till HP-bläck. IITC vill att Global Electronics Council ser över och drar tillbaka EPEAT-märkningen av HP-skrivare som bryter mot reglerna.

Användaravtalet för HP Plus säger bland annat att kunden ger HP tillstånd att när som helst installera ny firmware eller mjukvara i skrivaren, ger företaget rätt att övervaka användningen genom att samla in statistik om exempelvis hur många sidor och vilka dokumenttyper som skrivs ut och måste hålla skrivaren ansluten till internet, annars deaktiveras bläckpatronerna.