Dolphin är en Gamecube- och Wii-emulator för Windows, Mac och Linux som har funnits i många år. I slutet av mars meddelade utvecklarna av projektet att det är på väg till Steam, och en sida skapades på spelbutiken som en del av förberedelserna.

Nu har den sidan tagits bort, och det visar sig vara Valve som tog bort den. I en uppdatering skriver Dolphin-utvecklarna att det var på grund av påtryckningar från Nintendo. The Verge rapporterar att det var Valve som först kontaktade Nintendo.

De första rapporterna om nyheten påstod att det var Nintendo som skickade en så kallad DMCA-begäran om borttagning till Valve, men Dolphin-utvecklarna uppdaterade senare sidan med ett förtydligande om att Nintendo hade skickat ett krav till Valve som endast "nämnde DMCA".

Utvecklaren Pierre Bourdon jobbade med Dolphin i över tio år och var en av de namngivna utvecklarna i mejlet. Han är inte inblandad i utvecklingen längre, men har i en tråd på Mastodon förklarat vad som ser ut att ha hänt:

  1. Valves jurister kontaktade Nintendo för att få företagets synpunkt på Dolphin.

  2. Nintendo svarade att emulatorn bryter mot amerikanska DMCA-lagens förbud mot att kringgå copyrightskydd (något brott mot företagets upphovsrätt nämndes inte).

  3. Valve valde på egen hand att ta ner Dolphins Steam-sida och vidarebefordrade Nintendos mejl till Dolphin Foundation.

Utan regelrätt krav kan Dolphin inte överklaga

PC Gamer, som först rapporterade om nyheten, har uppdaterat sin artikel med en kommentar från en extern jurist. Han har läst mejlet från Nintendo och delar Pierre Bourdons uppfattning att det är ett hot, men inte en regelrätt DMCA-begäran.

Pierre Bourdon tror inte att Dolphin kan släppas på Steam längre, just eftersom det inte handlar om en formell begäran från Nintendo som utvecklarna kan ifrågasätta. Spelare som är sugna på att lira gamla Wii- och Gamecube-spel kan dock även fortsättningsvis ladda ned emulatorn direkt från utvecklarna, så någon större katastrof är knappast nyheten.