Under hösten 2020 släppte Microsoft syskonparet Xbox Series X och Xbox Series S, där den senare är en nedskalad variant sett till, beräkningskraft, storlek och lagringsutrymme. Skillnaden i prestanda har gäckat spelutvecklare sedan start, medan spelare kanske främst plågats av det relativt begränsade SSD-utrymmet om 512 GB.

Western Digital lanserar Xbox-lagring – dyrare än Seagate

Med en ny version av den lilla konsolen åtgärdar Microsoft lagringsbiten, något som konstateras vid sidan av den spelspäckade sändningen Xbox Games Showcast. Till hösten släpps Xbox Series S i svart, ett färgskifte från vit-svart som kommer tillsammans med dubblering i lagringsutrymme, som då möter Xbox Series X på 1 terabyte (TB). Detta kommer dock inte utan en relativt kraftig prishöjning.

Xbox Series S black.jpg

Medföljande handkontroll följer samma färgschema.

I Microsofts webbutik kan Xbox Series S med 512 GB lagring köpas för 3 895 kronor, medan den mer rymliga varianten kan förbokas för 4 795 kronor. Det är en höjning om 23 procent, en skillnad som ökar till 33 procent med tanke på att konsolen kan köpas för cirka 3 600 kronor hos de flesta återförsäljarna. Tilläggas bör att ett instickskort med 1 TB extra lagring kostar runt 1 800 kronor.

För runt 1 400 kronor extra kan konsolspekulanter köpa Xbox Series X, som flankerar 1 TB utrymme med mer kompetent systemkrets och en Blu-ray-läsare. Den svarta Xbox Series S-varianten kan redan nu förbokas genom Microsofts webbutik, men leveranser inleds först den 1 september. Det återstår att se om 1 TB utrymme framöver dyker upp också hos konsolen i vitt utförande, eller om det rentav blir en ny standardnivå.