När HP:s vd tidigare i år berättade att företagets dröm är att förvandla skrivare till en prenumerationstjänst var det inte tal om något avlägset framtidsmål. HP lanserar nämligen redan nu just en sådan tjänst i hemlandet USA.

Prenumerationen heter All‑In Plan och kunder kan välja mellan tre skrivare och mellan 20 och 700 sidor per månad. Priserna börjar på 7 dollar i månaden för en Envy 6020e med 20 utskrifter och fortsätter upp till 36 dollar i månaden för en Officejet Pro 9010e med 700 utskrifter. Priserna är som vanligt i USA exklusive lokala säljskatter.

Den som vill skriva ut fler sidor än vad som ingår i prenumerationen får betala en extra avgift på en dollar per 10 eller 15 sidor, men å andra sidan sparas ett begränsat antal ej utnyttjade utskrifter till nästa månad. Skrivaren måste hela tiden vara uppkopplad mot internet, vilket HP säger är så att företaget kan övervaka antalet utskrifter, bläcknivåer och annat. Men Ars Technica påpekar att HP även samlar in uppgifter om vilka enheter som skriver ut, vilka typer av dokument användaren skriver ut, vilken mjukvara som sätter igång utskrifter och andra dataposter som företaget anser är nödvändiga.

Prenumerationen har en bindningstid på två år, med ångerrätt de första 30 dagarna. Den som vill bryta kontraktet innan bindningstiden är över får betala mellan 60 och 270 dollar. Den som avslutar prenumerationen efter det måste skicka tillbaka skrivaren eller åka på en annan avgift.

Det är okänt om och när HP planerar att rulla ut skrivarprenumerationen till andra delar av världen.

HP är inte den enda skrivartillverkaren på marknaden. Den som ser skrivare som rena hårdvaruprodukter och vill kunna köpa nytt bläck eller toner från tredje part kan välja en konkurrent.