Den europeiska konsumentorganisationen BEUC och 22 av dess medlemsorganisationer runt om i EU meddelade under torsdagen att de har lämnat in klagomål hos såväl EU-kommissionen som enskilda medlemsländers konsumentskyddsmyndigheter. Målet för klagomålet är sex jättar inom tv- och datorspel, som BEUC anklagar för brott mot EU:s konsumentskyddslagar.

Företagen i fråga är Electronic Arts, Epic Games, Microsoft (i form av Activision Blizzard och Mojang), Roblox Corporation, Supercell och Ubisoft.

Manipulerar spelare att spendera

Vad det handlar om är användningen av virtuella valutor och olika taktiker för att locka spelare att spendera så mycket riktiga pengar som möjligt i spel. Organisationen klagar inte över fenomenet freemiumspel i sig, utan anser att företagen manipulerar kunderna genom att dölja hur mycket innehåll faktiskt kostar.

BEUC vill att EU tvingar spelföretagen att visa priser på föremål som säljs i spel i verklig valuta, antingen enbart så eller åtminstone som jämförelse intill ett pris i en virtuell valuta. Brist på transparens och kravet på att köpa virtuell valuta i potter pressar spelare att spendera mer totalt, skriver organisationen.

Spelföretagen påstår enligt BEUC att spelarna föredrar virtuella valutor, men BEUC citerar en studie publicerad i Journal of Business Ethics som visar att många konsumenter skulle föredra priser i den vanliga valutan.

Organisationen anser vidare att spelföretagen kringgår konsumentskyddslagar genom att sälja virtuell valuta i spelen och placera innehållet som säljs bakom orättvisa användaravtal. Spelare täcks inte av de vanliga reglerna för till exempel ångerrätt och företagen friskriver sig från ansvar om de till exempel stänger av en spelares konto eller släcker ett spels servrar.

Till slut skriver BEUC att barn är extra känsliga för de här manipulativa taktikerna. Enligt organisationen spenderar europeiska barn i genomsnitt 39 euro i månaden på köp i tv- och datorspel. Även om det är barn som spelar mest har de också lägst ekonomikunskaper och faller lättare för frestelsen att köpa virtuell valuta.