Prestandasiffror i all ära, det riktiga huvudnumret för Asrocks maskin är hur bra mediahanteringen fungerar. Plattformen med Intel Sandy Bridge i centrum ger gott om processorkraft men innebär även en del brister på GPU-fronten.
Där AMD och Nvidia erbjuder bred kompatibilitet för videoacceleration och gott om möjligheter för inställningar är det tunnare i Intel-lägret. Att accelerera högupplösta filmer i exempelvis H.264 var problematiskt vid lanseringen av Intels senaste plattform, men detta har förbättrats avsevärt med uppdaterade drivrutiner och mediaspelare.
De senaste versionerna av välanvända Media Player Classic Home Cinema och Cyberlink PowerDVD har inga problem att hantera Intel Sandy Bridge. Grafikkretsen Intel HD Graphics 3000 tar hand om den större delen av beräkningarna vilket ger låg CPU-belastning och mycket stabil bildfrekvens.
En varning kan dock utfärdas för alla som vill använda mediacentret XBMC. Programmet har ännu inte stöd för GPU-accelerering med Intel Sandy Bridge vilket innebär att samtliga beräkningar sker på CPU. Resultatet är bitvis hackig uppspelning, särskilt i högupplösta filmer med hög bitrate.
Inställningar och kompatibilitet
För att ge ytterligare ett perspektiv på tillvaron testas Asrock CoreHT även i den "rätta miljön", det vill säga i en fullfjädrad hembio med Panasonic TX-P50G20E (tv) och Yamaha RX-V467 (reciever). Datorn ansluts till förstärkarens HDMI-ingång och signalen skickas vidare till teven.
För HTPC-entusiaster är den åtråvärda uppdateringsfrekvensen 23,976 Hz ett ständigt återkommande problem. På grund av begränsningar i Intels hård- och mjukvara har den närmaste lösningen länge varit 24,000 Hz. Det resulterar i en tappad bildruta eller ett smärre "hack" ungefär var 40:e sekund vid vanlig filmuppspelning.
Intel Sandy Bridge och HD Graphics 3000 ger dock en markant förbättring. Tidigare har fiffiga användare stängt av Windows säkerhetsmekanism UAC, som av någon anledning påverkar bildfrekvensen. Med Intels senaste drivrutiner går det dock att få ut 23,973 Hz även med UAC igång; ett "hack" var 330:e sekund eller drygt var femte minut. Observera dock att uppspelning med "rätt" bildfrekvens är väldigt beroende av kompabilitet med utrustning som TV eller förstärkare.
Intels kontrollpanel för grafikinställningar är dock inte i närheten av AMD och Nvidias motsvarigheter. Det finns visserligen alternativ för de mest nödvändiga inställningarna, som upplösning, uppdateringsfrekvens och videobehandlingstekniker.
Mer avancerade alternativ som färgrymd, konvertering, överskanning och andra parametrar lyser med sin frånvaro. En del inställningar har dessutom ingen synbar effekt och rapporter i forumet tyder på att vissa alternativ helt enkelt inte fungerar.
Sist men absolut inte minst; Intel Sandy Bridge ger stöd för HDMI 1.4a och ljudformaten Dolby TrueHD och DTS-HD MA. Detta fungerar alldeles utmärkt i de filmer SweClockers provat på och är trevliga tillskott för alla med en påkostad ljudanläggning.