Strömförbrukning

Eftersom en HTPC ofta står i ett skåp, under en hylla eller på någon annan plats där både värmeutveckling och ljudnivå spelar roll är strömförbrukningen en viktig egenskap. Hög strömförbrukning resulterar inte bara i en saftigare elräkning utan ställer även högre krav på kylningen.

Observera att AMD A8-3850 saknas i dessa diagram eftersom detta system användes tillsammans med ett fullfjädrat nätaggregat i ATX-format, vilket ger helt andra förutsättningar än små externa nätdelar.

Med processor och grafikkrets under maximal belastning syns det att Asrock CoreHT är utrustad med förhållandevis kraftfulla komponenter. Systemet förbrukar uppemot 70 W när testprogram som OCCT och 3DMark Vantage lever loppan, vilket är dubbelt upp i jämförelse med minstingen AMD E-350.

När systemet är sysslolöst i Windows är dock skillnaderna betydligt mindre och både Sandy Bridge-baserade CoreHT och Zotac Zbox med E-350 hamnar under 20 W, vilket givetvis är gynnsamt för kylning och ljudnivå.

Maximal belastning är dock sällsynt i fallet HTPC. Mer intressant är istället vad som händer när ett actionpackat filmklipp spelas upp. Här är siffrorna radikalt annorlunda och Asrock CoreHT klarar av att matcha Zotac Zbox AD03 i samtliga scenarion. En strömförbrukning på rätt sida om 30 W innebär tyst drift även när högupplösta filmer rullar igång.