Bildinställningarna

Benq BL2710PT har en rad med touch-knappar på fronten där du når menyer och kan programmera snabbknappar. Det fungerar bra och knapparna lyser upp när du närmare dig med handen.

BenQ_BL2710PT-touchpanel.jpg

Ljusstyrka: Reglerar bakgrundsbelysningen. Se tidigare text om ljusstyrka och kontrastförhållande.

Kontrast: Reglerar vitnivån, gränsen för vitt i bilden. Nivån på reglaget ger olika effekt beroende på vilket bildläge som används. Rekommenderat är alltså att öka till 72 för att få full dynamik i Standard-läget.

Skärpa: Värde mellan 1 och 10 med normalläget 5, vilket ger helt neutral och icke-filtrerad bild. Läge 6 ger effekt på testmönster och text utan att skapa artefakter i bilden och kan därför anses fungera för just skarpare intryck. Läge 7 och högre skapar kantskuggor samt obehaglig text. Lägre än 5 mjukar upp bilden så att du förlorar upplösning.

Gamma: Värde mellan 1 och 5, där läge 3 är standard och det som syns i mätningarna. Det motsvarar en potensgamma på 2.5, alltså en tonkurva som ger något mörka mellantoner. Lägre värde ger ljusare tonkurva och Läge 2 mäter som en potensgamma på 2.1, alltså lite ljusare än det sedvanliga önskemålet om en potensgamma 2.2. Läge 4 gör bilden ännu mörkare och är inte särskilt användbart.

Gamma-läge 1 kan passa för den som sitter i ett riktigt ljust rum eller till exempel spelar och behöver ljusa upp skuggor för att enklare se motståndaren.

Färgtemperatur: Normal är det värde som ska användas och skärmen landar då ganska nära 6500 Kelvin och heller inte allt för långt ifrån en önskvärd D65-vitpunkt. "Rödaktig" ger en rödare och mer gulaktig vitbalans kring 5500 Kelvin. "Blåaktig" tar till de blåa resurserna och landar runt 9400 Kelvin.

Färgton och Färgmättnad Påverkar färgerna, men reglaget är gråmarkerat i de flesta bildlägena. Funktionen har ingen praktiskt användning eftersom de bildlägen där reglaget kan användas ändå har så stora färgfel att det inte hjälper.

AMA: Tre lägen: Av, Hög och Premium. Påverkar panelens responstid.

Sensye Demo: Demonstrerar ändringar mellan bildlägen.

Dynamisk Kontrast: Värden från 0 till 5, dynamisk justering av bilden baserat på innehåll. En sällan användbar funktion och ska stå på 0.

Overscan: Används endast de gånger du har en källa som har störande element i kanterna, exempelvis en digital TV-box ansluten via HDMI.