Responstid och input lag

Latensen, input lag, är fullt användbar för spel och ligger kring 15 millisekunder. Fast detta dubbleras till cirka 30 ms ifall vi låter skärmen skala upp från 1 920 × 1 080 till 2 560 × 1 440 pixlar.

Detta är inget ovanligt, de flesta skärmar svarar likadant och ger högre latens vid uppskalning. Måste du mata skärmen med en mindre pixelmatris är det alltså bäst att skärmen inställd på 1:1-förhållande ifall det är kritiskt med så låg latens som möjligt. Då måste du också acceptera en svart ram runt bilden.

Responstiden är svårare att mäta, så låt oss kalla det för observation, baserat på bilderna från SMTT, det program vi använder tillsamman med en CRT-skärm och kamera för att försöka pejla in ungefärliga värden.

Benq har en overdrive-funktione kallad Advanced Motion Accelerator (AMA). AMA är direkt ur kartong förinställd på "Hög" och då är responstiden cirka 6 ms för att gå från svart till vitt, håller sig på fullt ljusgenomsläpp i cirka 8 ms och tar ungefär 6 ms att klinga av tillbaka till svart. Totalt förlopp alltså cirka 20 millisekunder.

AMA ställd till "Av" ger framför allt lite långsammare avklingning, kring 10 ms och även lite längre tid, ca 8 ms för att gå från svart till vitt. Totalt förlopp blir således cirka 26 millisekunder.

AMA ställd till "Premium" håller sig kring 5 ms på att gå från svart till vitt, men pixlarna håller sig tända en längre period, kring 14 ms och sedan klingar den av snabbt, kring 5 ms fast då följt av typiska overdrive-artefakter och skuggningar i totalt kring 12-14 ms. Totalt förlopp över 30 millisekunder med skuggor och artefakter inräknat.

Det var svårt att i praktiken säga att någon metod var bättre än den andra, särskilt ifall vi talar om mer kontorsanpassad användning snarare än spel. Vågskålen lutade helt kart mot "På"-läget vid spelande. AMA ställd på "Av" gav typiska LCD-eftersläp och "Premium" gav också de lite typiska overdrive-skuggorna.