Egenskaper och finesser

Som produkt betraktad är Benq BL2710PT komplett och välbyggd. Ett höj- och sänkbart stativ (15 centimeters justering), pivot-funktion, USB-hubb och sensorer för omgivningsljus och rörelser. Här finns också ett par skraltiga högtalare ifall du behöver få tillgång till enklare ljud.

BenQ_BL2710PT-stativ.jpg

Panelen är av typen Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA), från AU Optronics, en konkurrent till IPS- och PLS-panelerna som annars härskar prisklassen. Panelen beskrivs som att den har en miljard färger eller mer tekniskt korrekt, 10 bitars nyansering per färgkanal. Mer specifikt finns det 8 bitars precision och genom Frame Rate Conversion (FRC) uppnås 10 bitars precision.

Lite lustigt eftersom detta skapas genom att panelen modulerar mellan nyanssteg, vilket i teorin skapar flimmer. Men i praktiken syns inget sådant flimmer och flimmermätning hos Klein K10-A upptäcker heller inget oscillerande. Dock går den övre gränsen för mätaren på 100 Hz, vi har därför använt andra metoder för att kartlägga eventuellt flimmer från bakgrundsbelysningen.

Skärmen 10-bitars precision öppnar för perfekt nyanseringsförmåga, i alla fall teoretiskt. I praktiken är det allt annat än 10 bitars precision i panelen och den enskilt största svagheten hos Benq BL2710PT är nämligen en synbar posterisering – en synlig brist på nyanser, vilket syns som bandning och tydliga steg mellan närliggande nyanser.

Sensorstyrning

Sensorerna för rörelser och omgivningsljus används inte enbart av ekonomiska skäl, utan även strömsparande och ergonomi. Sensorerna är placerade i mitten och undre raden, riktad mot dig för att reglera ljusstyrkan baserat på omgivningen. Mycket ljus i omgivningen och ljusflödet från dioderna ökar.

Detta fungerar väl och vill du kan du använda finessen "Ögonskyddsmätare" för att se hur mycket skärmen krämar på. Det enda som saknas, vilket knappast är unikt för Benq BL2710PT, är att det inte finns något reglage för att ställa utgångsnivåerna manuellt. Hur svagt ska bakgrundsbelysningen få vara när det är kolsvart och hur starkt ska dioderna lysa när det är som allra ljusast i rummet? Automatiskt är inte alltid bäst.

Hur som helst fungerar det och skärmen hängde med i svängarna när vi släckte ned, solen tittade fram och så vidare.

BenQ_BL2710PT-sensorn.jpg

Här sitter sensorerna för automatisk ljussreglering och automatiskt strömsparläge. Blockera dem inte.

I syfte att hålla den ergonomiska fanan högt finns en liten funktion kallad "Smart Påminnelse", som skickar upp en liten påminnelse med regelbundna intervall om att vila ögonen. Du kan styra intervallet från 20 till 100 minuter, ställa varaktigheten på meddelande upp till 25 sekunder och ja, du kan stänga av påminnelsen och ja, den är avstängd från början.

Rörelsesensorn används för att avgöra om du sitter vid skärmen eller inte. Märker den av din frånvaro stängs skärmen av efter 40 sekunder. Det finns även en nedräknare som visar hur länge det dröjer innan den stänger av. Vi försökte lura sensorn genom att sitta blick stilla, byta tröja och sedan sitta blick stilla igen, men inget fick sensorn att starta nedräkningen. Att kliva bort från skärmen startade däremot nedräkningen några sekunder senare. Även denna finess kan stängas av.