Färgegenskaper

I fråga om färgkvalitet presterar Benq BL2710PT mycket bra. Vi ligger i stort sett på sRGB-standard och vitbalansen är okej. Den är varken helt korrekt eller störande fel, utan ligger på en godkänd nivå.

Exemplaret är framför allt balanserad hos rött och blått, vilket i fråga om färgtemperatur ger "bra värden" kring 6 500 Kelvin. Men i fråga om vitbalans och D65 är det för lite grönt i blandningen. Vitbalansen drar istället mot magenta och lila. Detta har påpekats i tidigare tester. Att blanda samman vitbalans (D65) med färgtemperaturer i Kelvin är ett vanligt misstag.

6500 Kelvin är inte samma sak som D65, den dagsljusbaserade vitbalans som används av i stort sett alla färgstandarder avsett för färgåtergivning på skärm. Att tala om att skärmen är "kalibrerad mot 6500 Kelvin" är lika rätt som att säga att du hittar till Trollhättan genom att ställa GPS:n till den 58:e breddgraden.

adobe_srgb_D65_vs_6500K.png

Vi har ändrat i graferna för att bättre representera sRGB då sRGB-standarden har en något egensinnig gammakurva, som i stort motsvarar en 2.2-potenskurva. I själva verket ger sRGB i mörka delar nästan linjär gamma (tydlig åtskillnad hos mörka nyanser) för att sedan plana ut mot motsvarande 2.4-potenskurva. Detta syns i graferna ifall du följer den gula linjen (målet) och den grå linjen (mätningen av det totala ljusutbytet).

Där är Benq BL2710PT för mörk i botten jämfört med sRGB och ger en motsvarande 2.5-potenskurva vilket är ganska dramatiskt och mörkt. Ändrar vi gamma-reglaget (djupt nere i menyerna, se längre fram) till läge två ljusas bilden upp överlag och motsvarar en 2.1-potenskurva – ett väldigt stort hopp. Egentligen är tonkurvan nu snäppet för ljus, men detta är vanligtvis lättare att hantera. Här hade vi gärna sett ett mellanläge på Gamma-reglaget.

BenQ_BL2710PT-standard_matning.jpg

Lång historia kort är färgåtergivningen hos BL2710PT tillräckligt bra för att fylla de allra flestas behov. Standard-bildläget justerat mot kontrast på 72 (stäm av detta med testbild enligt föregående förslag) och gamma 2.2-läget utnyttjar panelen till max och ger en vettig tonkurva. Vitbalansen är inte perfekt men funkar för de flesta sammanhang.

Med dessa inställningar kan den som söker en mer färgkorrekt bild sedan välja att profilera skärmen med hjälp av mätutrustning och få grafikortet att sätta den sista biten av gamma och vitbalans på plats. Här kan du komma långt.

Någonting vi saknar? Egentligen inte, men vi hade även i "Standard"-läget synbar posterisering och färgraderingar visar överlag lite bandning. Detta förvärras betydligt mer i andra bildlägen. Övriga bildläget hos BL2710PT som "sRGB" och "Användare" tillför ingenting utan ger både sämre färgåtergivning och mer bandning/posterisering jämfört mot "Standard"-läget.

Se upp med HDMI

När vi körde med HDMI för bilden uppstod en felaktig gamma, där bilden tonar fel. Nästan alla lägen klipper svärtan vid digital 15 och i vitt vid digital 234. Detta har en uppenbar förklaring och det är att skärmen arbetar efter studionivåer vad som ibland kallas "videonivåer", digital omfång 16-235. Det vill säga det omfång som är aktuell vid video- och filmproduktion enligt HDTV-standard och därmed för återgivning av exempelvis DVD samt Blu-ray.

Detta kan förstås vara en god idé, särskilt ifall skärmen ska användas till videoproduktion där man vill uppnå en korrekt bildåtergivning. Detta kräver också att grafikkortet arbetar på motsvarande nivå, annars blir det miss i nivåmatchningen. Effekten är antingen klippta nivåer och ett överdrivet kontrastintryck eller tvärtom, en mjölkig bild.

Det visar sig vara att HDMI-ingången i skärmen står ställd på videonivåer, 16-235 och detta ska ändras i skärmens avancerade meny under "HDMI RGB PC Range" till datornivåer 0-255. Alternativet, ifall videoåtergivning och videoproduktion är målet, är att ändra i grafikkortet till att köra videonivåer 16-235.

Skärmen återställde sig vid ett par tillfällen till videonivåer och klippte därmed i svart och i vitt. Det var inget vi kunde återskapa och bekräfta som en bugg, men ha i åtanke att kontrollera denna inställning då och då. Gäller alltså endast när du kör HDMI.