Ljusstyrka och kontrast

Ljusstyrkan med Brightness-reglaget på max/100-läge är strax över 250 cd/m2 vilket gör Philips 272C4QPJKAB till en medelstark skärm. Nu räcker 250 cd/m2 mer än väl för mörka rum och de flesta hem. Det kan vara lite för lågt för de riktigt öppna och ljusa kontoren ifall att du nu skulle sitta i ett sådant. Sänker vi reglaget får vi ljusstyrka som följer:

  • 55 ger 160 cd/m2

  • 40 ger 120 cd/m2

  • 20 ger 80 cd/m2

  • 0 ger 35 cd/m2

Skärmen behåller sina färgegenskaper när vi sänker belysningen vilket är positivt och tyder på att den är konstruerad på rätt sätt. Detta är inte alltid självklart vilket testet av Dells UP2414Q visar där bilden blev allt grönare ju mer vi sänkte ljusstyrkan.

Kontrastförhållandet är runt 750:1, vilket är en medelmåttig siffra då PLS- och IPS-paneler ofta ligger närmare 1000:1. Effekten av detta har vi redan beskrivit och det är att i ökad vinkel så framträder den förändrade ”svärtan” tydligare jämfört med de IPS, PLA och AVHA-baserade skärmar vi tidigare testat.

Visst flimmer

Vid reglering av ljusstyrkan ger Philips 272C4QPJKAB ett PWM-flimmer (läs mer om detta här) som vi lyckas tolka till en frekvens av 200 Hz. Kort och gott: för att minska ljusstyrkan moduleras lysdioderna genom att de tänds och släcks vilket kan leda till flimmer. En typ av flimmer vi är olika känsliga för.

Av bilderna att döma sätter moduleringenav lysdioderna igång så fort du drar ned brightness-reglaget. Däremot ändras inte själva perioden av nedsläckning så mycket när vi kliver under 100 cd/m2. En gissning är därför att skärmen någonstans kombinerar pulsbreddmodulering med någon form av reglering av ljusstyrkan hos dioderna.

Normalfallet är att vid mörkaste möjliga bild, i detta fall runt 30 cd/m2, knappt en tiondel av maximal ljusstyrka, innebär pulsbreddmoduleringen att lysdioderna är släckta 90 procent av tiden vilket riskerar ge rätt tydligt flimmer. Men inte i detta fall.

Så helt flimmerfritt är det inte, men samtidigt undviks de värsta flimmerproblem när vi kliver ned i ljusstyrka för att anpassa skärmen efter ett mörkt rum.