Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under hösten 2014 rensat tabellerna i samband med lokalbyte. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 12 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan extra isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 20 °C.

Precis som många andra GTX 970-varianter landar EVGA:s SSC-modell med kylaren ACX 2.0+ runt 70 °C under belastning. Utan belastning stannar fläktarna, vilket får temperaturen att landa på 43 °C. Även det är helt normalt i GTX 970-land, många modeller från andra tillverkare har motsvarande funktionalitet.

Ljudmässigt imponerar EVGA. Geforce GTX 970 är en lättkyld grafikkrets, något företaget utnyttjar till fullo. Jämfört med tidigare testade varianter är resultatet bra – många modeller landar i trakten runt 40 dBA under belastning, vilket subjektivt innebär mer eller mindre samma ljudnivå.

På spoltjutsfronten är det en blandad påse. SweClockers exemplar av EVGA GTX 970 SSC avger ett missljud under hög belastning, vilket inte dränks av fläktarna. Frekvensen är dock låg, och den rasslande karaktären är inte alls lika genomträngande som andra modellers tjutande. Rent subjektivt handlar det om ett resultat i den bättre delen av skalan, där betydligt sämre varianter passerat testlabbet.

Fler referenser med samma testmetod finns i recensionen av PNY Geforce GTX 980 Pure Performance OC.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Effektmässigt märks det att EVGA skruvat upp frekvenserna. SSC-modellen drar i snitt 15 watt mer än standardvarianten, vilket krymper avståndet mot GTX 980 till endast cirka 10 watt. Sett till närmaste AMD-konkurrenten Radeon R9 290X är glappet dock enormt – över 100 watt i snitt.