Reflexer och vinklar

Välvd skärm är som bekant ingen automatisk fix när det handlar om reflexer. Det blir lättare att undvika reflexer som kommer bakifrån och från sidorna vilket är positivt. Särskilt på en datorskärm där det troligtvis endast är din skrivbordsposition som intressant. Det är inte som med en TV där man behöver tänka på alla i soffan och kanske lite därtill.

Samsung_34E790C_reflex_4.jpg

Nackdelen med välvd form är att de reflexer som väl slår in i skärmen kan bli riktigt störande. Den där lampan eller fönstret blir inte längre en ljusare fläck utan dras ut över hela den konkava ytan. Du måste fortfarande tänka på hur skärmen placeras och tänka på hur de står sig i omgivningen. Detta har varit extra tydligt på välvda TV-apparater men då har de också en blank yta.

Samsung_34E790C_reflex_jmfr.jpg

Med S34E790C duckar Samsung detta problem tack vare att skärmens reflexfilter är matt. Reflexerna från rummet finns där men är tydligt diffusa och speglas inte i en blank yta sett framifrån. Har du en vit t-shirt blir det en vit fläck mot en svart bakgrund men det är just det, en suddig fläck och inte något som smetas ut över den konkava ytan.

Dock har skärmen en tydligt förmåga att fånga rummet och särskilt mot kanterna. På skrivbordsavstånd med 34 tum 21:9-format och 80 centimeter bred bild ter sig hörn och kanter mycket ljusare i ett ljusare rum. Reflexfiltret plockar också upp belysningen i rummet där en varmgul inomhusbelysning drar det svarta i bilden mot mörkbrunt.

Samsung_34E790C_reflex_1.jpg
Samsung_34E790C_reflex_2.jpg
Samsung_34E790C_reflex_3.jpg

Reflexfiltret hos S34E790C är knappast dåligt utan vad vi observerar är snarare ganska väntat för ett matt reflexfilter. Men kombinationen av skärmens breda form och hur du sitter vid skrivbordet får sidorna av skärmen att plocka upp mer reflektioner. Detta är heller inget ovanligt utan vi observerar samma problem med andra 21:9-skärmar. Vi kan i alla fall konstatera att problemen med den breda ytan inte försvinner enbart för att skärmen är välvd.

Vinklar i kurvan

Vinner betraktningsvinklarna de på den välvda ytan? Samma svar där, vi ser fortfarande problem med betraktningsvinklar och då med skiftningar mot kanter och hörn. Här är det svårt att såga vad som beror på reflexfilter, den välvda ytan och vad som beror på VA-panelen hos S34E790C. Vi kan i alla fall konstatera att när vi tar bort rummet ur ekvationen och kör skärmen i ett mörkt rum försvinner en hel del av problemen som handlar om reflexer.

Vad vi ser då är en god djupsvärta tack vare ett kontrastförhållande kring 2 000:1. Svärtan ofta drar mot mörkblått mot hörn och kanter beroende på vinkeln. Precis i rätt vinkel mot skärmen har du en snäv kon där bilden blir mörkare och nyanser som ska vara mörkgrå trycks mot det svarta. Mot kortsidorna på skärmen med störst vinkel ljusas det istället upp en hel del.

Nu är detta beteende typiskt för VA-paneler och här hjälper faktiskt böjningen en del. Effekten att det svarta blir blaskigt mot kanterna försvinner inte helt, men det är heller inte lika stor förändring som väntat. Den nästan lika breda 40-tummaren (85 cm) från Philips har en VA-panel och beter sig väldigt snarlikt och där är effekten mycket tydligare från samma position vid skrivbordet.

Testexemplaret av S34E790C är annars fritt från störande intryck av ojämn svärta som "clouding" och kantblödningar.

Typiskt VA-panel

Samsung_34E790C_ergonomiskt.png

I övrigt beter sig S34E790C som väntat för en VA-panel. Rött har sämre betraktningsvinkel med effekten att intrycket av rött mot kanterna ändras till rosa och magenta. Grönt får en svag skiftning mot gult ju närmare kanten färgen kommer. Blått tappar framför allt ljusstyrkan och blir mörkare mot kanterna. Svart skiftar till mörkblått. Detta alltså sett ur den rekommenderade positionen vid ett skrivbord.

Jämfört med den IPS-baserade 21:9-breda AOC U3477PQU har Samsungs skärm en tydligt sämre färgåtergivning mot kanterna. Välvningen kan heller inte trolla bort denna svaghet hos VA-panelen. Samtidigt behåller Samsung 34E790C ett djupare intryck av svärta och därmed också kontrastförhållande jämfört med en IPS-panel.

Hur störande allt detta blir är förstås en fråga med det subjektiva svaret att det beror på. Vi kan i alla konstatera att panelen i de här vinklarna och bredden håller S34E790C borta från användningsområden där du måste lita på färgåtergivning.