Först ut i testet är processorkylarna i standardkonfiguration, det vill säga alla inställningar precis som tillverkaren har tänkt sig. Det enda undantaget är modellen från Thermalright där det inte ingår någon fläkt, och till denna använder vi referensfläkten från Scythe i 1200 rpm. Vid samtliga tester låg rumstemperaturen stabilt på 23 grader Celsius och alla uppmätta temperaturer är under full belastning.

Tittar vi närmare på det första resultatet märker vi att samtliga kylare presterar markant bättre än standardmodellen från Intel. Allra bäst är den gigantiska monterkylaren Ultra-120 Extreme från Thermalright. Bara två grader varmare är den jetmotorklassade Zerotherm BTF90. Scythe Infinity och Noctua BH-U12F ligger nästan jämsides, och därefter kommer en hel radda modeller som presterar väldigt lika varandra. Sämst är Revoltec Freeze Tower i läget ”Silent”, det vill säga lägsta möjliga fläkthastighet.

Kylare med lilafärgade staplar är resultat som inte är av någon större vikt, utan som mest är med som referens eller exempel. Detta gäller först och främst modellerna från Asus och Zerotherm som har en så kallad pwm-kontrollerad fläkt. Detta innebär att det är moderkortet som anpassar fläkthastigheten efter värmeutvecklingen. Resultatet är således helt beroende av moderkortets (vanligtvis bios) inställningar, och kan vara väldigt oförutsägbart. Sist men inte minst har vi med Intels standardkylare som en fast punkt i jämförelsen.

Nästa steg är att testa kylarna med vår referensfläkt, det vill säga Scythe S-Flex i 1200 rpm. Genom att använda samma fläkt till de modeller som tillåter det utjämnar vi spelplanen ytterligare och ger modellerna tillgång till exakt samma lyftflöde. Detta sätter fokus på själva designen och inte den inkluderade fläkten, vilket vi ser prov på i diagrammet nedan.

Att döma av resultaten förändras inte kylarnas prestanda nämnvärt jämfört mot standardfläktarna. Referensfläkten utjämnade skillnaden mellan modellerna från Scythe och Noctua, medan Thermalright fortfarande är bäst bland de ”tre stora”. Sist bland kylarna med referensfläkt kommer inte helt oväntat Scythe Kama Cross.

Som en liten present till alla användare med känsliga öron drar vi ned ljudnivån ytterligare ett snäpp och sänker referensfläkten till 700 rpm (5 volt). I detta läge är fläkten knappt hörbar. Man måste lägga örat mot fläkten för att överhuvudtaget kunna ana ett lågt vindbrus. Tyvärr byter man bort luftflöde mot ljudnivå, vilket ställer helt nya krav på testdeltagarna.

Inte helt överraskande är det Thermalright som ännu en gång leder ligan när det gäller kylare med utbytt fläkt. Närmast därefter är parhästarna från Scythe och Noctua som än en gång presterar identiskt lika. Sist kommer lättviktaren Kama Cross från Scythe, som inte klarar av att hantera det låga luftflödet.

Ska vi sammanfatta resultaten av testerna så är det Thermalright Ultra-120 Extreme som presterar allra bäst. Därefter kommer Zerotherm som presterar mycket bra med fläkten på maximal hastighet, men på bekostnad av oacceptabelt hög ljudnivå. Väger vi in avsaknaden av oväsen är det istället Scythe Infinity och Noctua NH-U12F som ligger tvåa respektive trea. Allra sämst presterar standardkylaren från Intel, tillsammans med minstingen Revoltec Freeze Tower.