Under förra veckan smygstartade större delen svenska återförsäljare Black Friday, en säljfest som av många anses markera startskottet för julhandeln. Den som vill fynda klappar behöver dock ha huvudet på skaft. Black Friday lockar till sig bluffmakare som slår upp låtsasbutiker på webben med priser som är för bra för att vara sanna.

Handla säkert i E-handeln under Black Friday och Mellandagsrean

Mindre allvarligt men ändock oärligt är att reapriser från etablerade återförsäljare inte nödvändigtvis är sanna. Tvärtom kan dessa priser rentav vara högre än det ordinarie. Det här genom att mindre taktfullt trissa upp priset innan "prissänkningen", medan andra mer utstuderat försöker gå under radarn genom att höja priserna flera veckor innan Black Friday.

Till konsumenternas hjälp finns tjänster som Prisjakt och Pricerunner, där det är möjligt att följa prisutvecklingen på produkter. I ett utskick skriver Pricerunner att över en tredjedel av alla reor var falska under Singles Day som ägde rum den 11 november, vilket är en betydande ökning från 24,3 procent som var fallet samma dag 2020.

image007.png
image006.png

När Pricerunner analyserar erbjudanden på 40 000 produkter nu pågående Black Friday framgår att ungefär en fjärdedel av alla kampanjpriser är falska. För att kvala in som ett falska erbjudande ska en produkt ha höjts i pris med minst 10 procent efter sommaren och sedan sänkts med minst 5 procent i samband med en reaperiod.

Bluffreorna slår dock inte jämnt över hela brädet, utan vissa produktgrupper är mer drabbade än andra. Då Black Friday ännu inte är över använder Pricerunner siffror från 2020. Då låg Kökstillbehör i topp, följd av Hudvård, Hårprodukter, Skor, Belysning, Inredningsdetaljer, Barnskor, Väskor, Barnkläder och slutligen Handverktyg. Intressant nog fanns även de bästa erbjudandena i flera av dessa kategorier.

Har du stött på blufferbjudanden under årets Black Fridag? Tipsa andra medlemmar i tråden!