Strömmande spel är utan tvekan den starkast lysande trenden på spelmarknaden, där allt från molntjänster till strömmande mellan olika enheter är en del av de stora bolagens satsningar. Microsoft kompletterar den egna molntjänsten Xcloud med tjänsten Xbox Console Streaming, vilken låter användaren strömma Xbox-spel till mobiltelefoner.

Xbox-Game-Streaming-App.jpg
Xbox-Console-Streaming-Network-Test.jpg

Efter en initialt begränsad testperiod meddelar Microsoft nu att testversionen rullas ut i alla länder där Xbox One lanserats, vilket inkluderar Sverige. För att ansluta till testperioden behöver användare vara medlemmar i Xbox Insider och ha anmält sin Xbox-konsol till uppdateringsprogrammet Xbox One Update Ring.

Telefoner som ska användas med tjänsten måste vara utrustade med Android 6.0 eller senare samt Bluetooth 4.0. Sett till handkontroller krävs en Xbox One-kontroll som ansluter över Bluetooth. För den som möter dessa kriterier fås åtkomst genom att ladda ned applikationen Xbox Game Streaming.

Kraven på nätverket anger en lägsta bandbredd på 4,75 Mbit/s och rekommenderad bandbredd på 9 Mbit/s. Sett till latens anges 125 millisekunder som högsta nivå för en spelbar upplevelse, med rekommenderad högstanivå på 60 millisekunder eller lägre.

Xbox Console Streaming befinner sig fortfarande i teststadiet där Microsoft samlar in återkoppling för att forma tjänsten. När den lanseras skarpt är i skrivande stund inte klart.

Uppdatering: Nyheten innehöll felaktiga referenser till strömmande speltjänsten Project Xcloud vid publicering, vilket har korrigerats.

Läs mer om strömmande speltjänster: