Microsoft har fått upp farten när det kommer till att delge information om bolagets kommande Xbox Series X-konsol, där de fullständiga och kraftfulla specifikationerna avtäcktes tidigare i veckan. Fysisk hårdvara för spel är dock inte det enda som storföretaget har på agendan för år 2020, där även den strömmande speltjänsten Project Xcloud står i kö.

Xbox Series X 1.JPG

I Microsofts direktsända Games Stack Live diskuteras en rad aspekter av Xbox- och spelsidan av mjukvaruföretaget, där just samspelet mellan Xbox Series X och Project Xcloud var samtalsämnet under den senaste sändningen. Fyra medlemmar involverade i utvecklingen av nästa generations spelande är alla överens om att spelen är det viktigaste, och att friktionsfritt spelutvecklande är Xbox-teamets huvudsakliga uppdrag.

So as we think about how developers are going to take their games and move them into the cloud, or how they will be developing games for the cloud in the future. We knew that we had to invest in certain key technological investments from day one, to make sure that we're providing a clear path for developers, so that developers don't actually have to significantly alter their game or rewrite their game from scratch. We want to provide a path as game streaming becomes much more prevalent and accessible.

Jason Ronald berättar att utvecklingstiden för en spelkonsol är flera år och med specifikt Xbox Series X påbörjades arbetet redan 2016. Många av de viktiga besluten måste fattas tidigt under processen, där exempelvis kraven för systemkretsen är avgörande för vidare utveckling. Resultatet bör ligga i linje med hur designlaget spår att framtidens spelande kommer att ske.

Xbox xcloud.JPG

Serverhårdvara från Project Xcloud gästade sändningen.

Strömmade speltjänster var den spådom som till stor del låg till grund för Xbox Series X, och till följd av detta ska spel som utvecklas för konsolen "magiskt fungera" genom Project Xcloud. Därmed ska utvecklarna inte behöva begränsa sig eller göra om spelen från grunden för att nå en bredare publik, något som Ronald menar är nödvändigt för bättre spel.

De spel som idag flyttats över till Microsofts molntjänst har alla den gemensamma egenskapen att vara omedvetna om hur och var de körs; strömmade från ett datacenter till en telefon eller lokalt på en TV. Xbox Series X- och Project Xcloud-titlar blir streaming aware, och anpassar sig därmed till olika situationer.

Med detta ska ändå mindre handpåläggning och finputsning behövas för de strömmade varianterna, där exempelvis gränssnittet och pekskärmskontroller automatiskt justeras när en mobiltelefon används. Funktionen innebär också att kompensation för nätverksfördröjning i flerspelarläge kan fimpas, om alla inblandade spelare strömmar spelet från samma datacenter. Detta påminner om "negativ latens"-konceptet som finns för Google Stadia.

Läs SweClockers djupdykning i Xbox Series X-hårdvaran

Genom kraftfull hårdvara i spelkonsolerna samt en smidig övergång till molnet, menar de diskuterande Xbox-anställda att de försökt reducera det tekniska till något som spelutvecklarna inte behöver tänka på. Därigenom tror de att utvecklare verkligen förverkligar sina spelidéer och når en bred publik med bättre spel.

Läs mer om Project Xcloud: