Strömmade speltjänster såsom Nvidias Geforce Now och Googles Stadia lyfts av många aktörer som framtiden för spelande, men utvecklare som backar och knapert spelutbud har gjort att tjänsterna inte omedelbart blivit succéer. Utöver molnlösningar är nästa generations spelkonsoler på ingång och den senaste tiden har både Microsoft och Sony presenterat specifikationer för dessa.

De två företagen har också egna speltjänster i produktportföljen, där Project Xcloud är Microsofts variant. I direktsända Games Stack Live berättade företaget nyligen om hur spel utvecklade för kommande Xbox Series X smidigt ska fungera även med Project Xcloud. Under sändningen skymtades även hårdvaran som driver tjänsten och nu rapporterar The Verge om framtida Xcloud-uppgraderingar.

Xbox xcloud.JPG

Project Xcloud-servrarna har nu åtta Xbox One S-enheter under skalet

Project Xcloud hardware.JPG

I somras visade Microsoft komponenterna under huven i servrarna, som vid tillfället bestod av fyra Xbox One S-enheter. Servern uppvisad på Games Stack Live avslöjar att antalet konsoler dubblerats, men fortsatt handlar det om relativt medioker prestanda med den åldrande konsolen. Det ska dock förändras inom kort när den daterade hårdvaran ska ersättas med Xbox Series X-processor.

XboxSeriesX-6.jpg

Xbox Series X-systemkretsen med åtta processorkärnor och 52 beräkningsenheter RDNA 2-grafik. Bildkälla: Austin Evans

Konkret innebär det att Jaguar-kärnor ersätts av åtta kärnor Zen 2 från AMD, där varje processor kan hantera fyra Xbox One S-spel simultant. Huruvida den kraftfulla grafikdelen från Xbox Series X medföljer nämns inte, men om servrarna fortsatt bestyckas med flera konsolmoderkort är detta sannolikt. Zen 2-kretsarna har därtill en betydligt bättre videokodare än vad Microsoft i dagsläget brukar, vilket borgar för bättre videokvalitet framöver.

Project Xcloud finns i skrivande stund inte tillgängligt för allmänheten, men en testperiod på Android- och IOS-enheter rullar sedan oktober 2019. The Verge skriver att Microsoft även kommit långt med en applikation för att strömma till Windows 10-datorer, något som sannolikt når en bredare testpublik inom kort.

Microsofts mål är att lansera Project Xcloud på bred front någon gång under året, men först ska stöd för Windows 10, Xbox Games Pass och andra handkontroller bakas in. Någon konkret lucka för lansering har inte avslöjats, men känt är att spelkonsolen Xbox Series X debuterar kring julhandeln i år.

Läs mer om strömmade speltjänster: