En av veckans stora nyheter är AMD:s släpp av uppskalningsfunktionen med det tungvrickande namnet Fidelity FX Super Resolution (FSR), som i likhet med Nvidias DLSS syftar till att höja bildfrekvens med minsta möjliga förlust i bildkvalitet. Detta behov har hamnat i rampljuset i takt med att grafikkorten vridit upp prestandan för att klara 4K UHD och ögongodis som ray tracing, men då kanske utan att nå 60 FPS-gränsen eller högre.

Läs SweClockers test av AMD Fidelity FX Super Resolution

AMD:s nytillskott skiljer sig markant från Nvidias motsvarighet på några punkter och en av dessa är att vare sig maskininlärning eller särskild hårdvara krävs, varför hårdvarustödet är mycket bredare än för DLSS. Tekniken är föga förvånande väl optimerad för den färska RDNA 2-baserade grafikfamiljen som finns i såväl Radeon RX 6000-korten som Sonys Playstation 5 och Microsofts Xbox Series X/S. Nu står klart att åtminstone sistnämnda konsolduo får FSR-spel i sinom tid.

När AMD inför FSR-lanseringen presenterade tekniken för media, ställdes frågan huruvida den väntar för konsolerna. Företaget hänvisade då till Sony och Microsoft och det är nu Xbox-anställde Jason Ronald som via Twitter skriver att FSR finns som förhandsversion i utvecklarpaketet för både Windows, Xbox Series samt åldrande Xbox One. Detta antyder att högre bildfrekvens med bibehållen grafisk kvalitet sannolikt dyker upp i många titlar på den senaste generationens konsoler, men möjligtvis även för de sista spelen som gör Xbox One-debut.

Att FSR släpps bör dock inte ses som någon garanti för att inställningar för hög bildfrekvens dyker upp i alla spel, delvis för att tydlig påverkan kan skönjas när högre bildfrekvens önskas. Spelutvecklarnas egenstöpta uppskalningstekniker skräddarsydda för särskild hårdvara gör redan ett bra jobb, och därtill finns viss osäkerhet för framtiden eftersom AMD står redo att förbättra och helt omforma FSR om behovet eller fördelar blir tydliga. Det återstår att se om även Playstation 5 får den nya funktionen.

Läs mer om Xbox: