Alla kan bygga en dator, och med luftiga datorchassin och väldimensionerade komponenter kan det till och med vara riktigt enkelt. Bland entusiaster är det dock ibland lockande att vrida upp svårighetsgraden för att knåpa ihop en mer unik dator, där extra små system är på modet. Skräddarsydd vattenkylning är ytterligare ett sätt att förbättra eller sätta en personlig prägel, men många drar gränsen vid att kombinera vattenkylning och ultrakompakt dator.

I galleriet finns dock exempel på de som lyckats, och på redaktionen experimenterar Kenneth med att 3D-printa delar för vattenkylning i kompakta Louqe Ghost S1-chassit. Den välrenommerade vattenkylningstillverkaren EK Water Blocks presenterar nu ett gäng kopplingar (eng. fittings) för att göra det lättare att montera hårda rör i trånga utrymmen.

De nya rörkopplingarna är del av företagets Quantum Torque-serie och det rör sig om CNC-frästa kopplingar av mässing, som blir tillgängliga i fem olika färger. Dessa är svart nickel, blank nickel, guld, matt titan och svart. Namnet för de färska produkterna är EK-Quantum Torque Micro HDC 12, där "HDC 12"-delen förklarar att det handlar om så kallade compression fittings för hårda rör som akryl, PETG och mässing, med diameter på 12 millimeter.

EK-Quantum_Torque_Micro_HDC_12_PR5.png
ek-quantum_torque_micro_hdc_12_gold_art2.webp

Tillägget "Micro" rör istället storleken, där höjden stannar på 11,5 millimeter och diametern på 16 millimeter. Förstnämnda är 23 procent lägre än vanliga kopplingar i samma serie, en krympning som medför att den vanliga åtdragningsmekanismen saknas. Istället används en insexnyckel på 9 millimeter, för att åtdra och täta rör mot den inbyggda gummipackningen. Gängan som används är G1/4-tum, som är vanligt förekommande inom vattenkylning.

De olika ytbehandlingarna resulterar i fyra olika rekommenderade prisnivåer, där de två nickelvarianterna är billigast med rekommenderat styckpris på 6,95 euro, eller motsvarande 75 kronor. Svart färg och titan ligger 10 respektive 20 kronor högre, medan den guldfärgade ytan sticker iväg till motsvarande 135 kronor. Kopplingarna kan köpas genom tillverkarens webbutik, eller genom någon av företagets återförsäljare.

Läs mer om vattenkylning: